Fotó: News.com.au
money, money, money
papmeli
2018. december 4. kedd, 18:21
Uniós szinten a legtöbbet.

Feltűnt már, hogy a prágai vagy andalúziai nyaraláson kevesebb pénzt kellett otthagynia a kasszánál az élelmiszerrel teli kosárért, mint itthon? Nem meglepő, hivatalos adatok is bizonyítják: az Európai Unióban Romániában költünk a legtöbbet élelemre.

A „mindennapi kenyér” a lakosság jövedelmének több mint egynegyedét viszi el, egy háztartásban a megkeresett pénz 27,8 százalékát költjük élelmiszerre és nem alkoholos italokra, derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat kimutatásából.

A következő adat még ennél is beszédesebb: ez több mint duplája az uniós átlagnak, az európai átlagpolgár ugyanis jövedelme 12,2 százalékát fordítja a mindennapi betevőre. Romániát Livánia (21,6%), Észtország (20,3) és Bulgária (19,2%) követi a feketelistán, igaz, déli szomszédunknál – amely velünk egyszerre csatlakozott az Unióhoz –, szinte 9 százalékkal olcsóbb az élelem.

A rangsorban pedig érdekes módon azok az országok szerepelnek a legkedvezőbb helyeken, ahol híresen drága az élelmiszer: Nagy-Britannia (8,2%), Luxemburg (8,9%) és Írország (9,2%). Utóbbi fővárosában, Dublinban még a kínai étteremben sem lehet 15 euró alatt megvenni egy tál ételt, igaz, uniós szinten utóbbi két országban a legnagyobb a minimálbér.

Az Eurostat kimutatásából az is kiderül, mire költ még sok pénzt a romániai lakosság: a számlák törlesztésére a jövedelmünk 24,2, utazásra 13 százaléka megy el.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29133
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.