Behisztizett a román külügy, amiért a német sajtó szerint Románia annektálta Erdélyt

Jaj, jaj, valaki merészelte nem román szemellenzővel nézni a történelmet! De azért a német közszolgálati ZDF a hiszti miatt módosított a híren.
Hirdetés

FRISSÍTÉS: A ZDF a keddi nap folyamán módosította a hírt, az összekapcsolást, csatlakozást jelentő Anschluss kifejezés helyett – amit Ausztria 1938-as Németországhoz való csatolására is használnak – a Beitritt, azaz csatlakozás kifejezést alkalmazta.

Hisztirohamot kapott  román külügyminisztérium, valamint Emil Hurezeanu, Románia berlini nagykövete, illetve a román sajtó egy része, miután a német média vette magának a bátorságot, és nem a hivatalos, mitologizáló román megközelítés szerint és szóhasználattal számolt be az Erdély Romániához való csatlakozását egyoldalúan kimondó 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlésről.

A román agyvizek a DPA hírügynökség híre miatt forrtak fel, az ugyanis a december elsejei román nemzeti ünnep kapcsán a valóságnak megfelelően megírta, hogy

száz évvel ezelőtt Románia annektálta Erdélyt, Magyarország egykori keleti tartományát, egyharmaddal növelve ezzel a saját területét. 

A közszolgálati ZDF televízió pedig ezt a hírt átvéve számolt be az eseményről.

A román külügy kedden közleményben tartotta fontosnak reagálni. Mint közölte, „megdöbbenéssel” vette tudomásul a hírt, amely szerinte „nem a történelmi igazságot tükrözi, nevezetesen azt, hogy Erdély kinyilvánította az akaratát a Romániához való csatlakozásra”.

A bukaresti külügy nagyot megy, képesek ugyanis leírni a következőket: a cikk címében található tendenciózus megközelítésen túlmenően az abban leírtak a történelem ismeretének hiányát és a történelmi tények szándékos figyelmen kívül hagyását tükrözik. 1818. december elsején százezer ember határozott a Romániával való egyesülésről, az összes párt, az összes egyház és az összes társadalmi osztály részvételével. Pedig ez elég nehéz lett volna egy kizárólag román részvétellel és a román1918-asnok nevében nyilatkozó nagygyűlésen. Még akkor is, ha szerintük a német közösség írta alá először a Gyulafehérvári Nyilatkozatot.

Hirdetés

„Az említett hírben tapasztalható, tudatlanságból vagy rossz szándékból fakadó súlyos hibák

sértik a történelmi igazságot és a versailles-i (1919) és a trianoni (1920) békeszerződéseket.

Minden olyan próbálkozás, amely e momentum csonka vagy lejárató célzatú bemutatását célozza, ellentétes a sajtó alapvető küldetésével, amely a korrekt és objektív tájékoztatásban merül ki. Ilyen értelemben a külügyminisztérium a berlini román nagykövetségen keresztül a DPA-hoz és a ZDF-hez fordult a helyzet tisztázása és a hírek pontosítása végett” – áll a közleményben.

Emil Hurezeanu berlini nagykövet – aki hivatalos levélben fordult Románia nevében az amúgy nem közszolgálati, hanem magánkézben levő DPA-hoz – a bukaresti média hisztérikus reakciója nyomán hétfő este az Antena 3 kormánypárti hírcsatornának nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte az egyébként magánkézben lévő DPA megfogalmazását, a „súlyosan hibás történelem-interpretáció” kijavítására szólította fel a hírügynökséget.

Hirdetés