Protestálnak az új beléptető rendszer ellen a vajdahunyadi várban szotyizgató helyiek

Mi az, hogy turisták lettek a saját városukban?
Hirdetés

Bőven akad dolga a napokban a vajdahunyadi polgármesteri hivatal kommunikációsainak, éjt nappallá téve a hivatal Facebook-oldalán válaszolgatnak a felháborodott lakossági hozzászólásokra. Melyek csak úgy folynak, mióta az önkormányzat bejelentette, hogy forgóvillás beléptető rendszert szerel fel a vajdahunyadi vár külső bejárataihoz, így nem csak a turistáknak, hanem a helyieknek is fizetni kell, ha be akarnak jutni a népszerű erődítmény területére.

Az ok, magyarázzák a polgármesteri hivatal sajtósai, hogy túl sok turista kíváncsi a Hunyadiak egykori főhadiszállására, és a fahíd előtt lévő jegypénztárnál

hatalmas sorok alakulnak ki.

A városvezetés szerint a külső udvar bejárataihoz felszerelt beléptető rendszerrel tesznek egy lépést a normalitás felé, a forgóvillás ajtókon percenként 20 személy is bejuthat.

Igaz, a projektben van egy kis logikai bukfenc: a látogatónak ugyanúgy meg kellene vennie a jegyet a pénztárnál, de azt nem ellenőriznék külön, ezt a szerepet a beléptető rendszer venné át. Ha a terv nem is a legjobb, legalább drága, a kapuk felszerelése áfával együtt közel 110 ezer lejbe kerül.

 

Hirdetés

Sorin Tincu múzeumigazgató szerint a beléptető rendszer elsősorban adminisztratív célokat szolgál, ennek köszönhetően a külső udvarra is kiterjesztenék a kiállítótereket, lapidáriumot hoznának létre. És elejét vennék a tumultusnak a hídon – ez elé pedig végképp nem tehetik a szerkezetet, érvel jogosan, mert akkor minden fotón szerepelne és ártana a vár imidzsének. De fontos szempont a tisztaság megőrzése is a vár területén,

a turisták ugyanis gyakran szóvá teszik, hogy ellepi a szemét

a helyiek által közterületként kezelt, esti szotyizgatásra, italozgatásra, esküvői fotózkodásra használt várudvart és a domboldalt. A várvédők szerint az udvar és az oda tervezett zöldövezet csak akkor tartható tisztán, ha mindenki fizet a bejutásért.

A vajdahunyadiak egy része más véleményen van, a Facebookon protestálók szerint a helyeiknek egyáltalán nem kellene pénzt kiadniuk, ha egy kis időutazásra vágynak, vagy ha mégis muszáj, akkor legalább feleannyit kellene fizetniük, mint a jöttment turistáknak. Igen ám, de erre nem ad lehetőséget a törvény, figyelmeztet a városvezetés.

Erdély egyik legjelentősebb műemlék épületeként a vajdahunyadi várat sok turista keresi fel, tavaly több mint 330 ezren voltak kíváncsiak Hunyadi János egykori birtokára. A belépő idény függvényében 20-30 lejbe kerül, részletes infókat a látványosság honlapján olvashat.

Hirdetés