A sovinizmust fő doktrínává avató Ludovic Orban nem érti, miért nem szereti pártját az RMDSZ

Hogyhogy inkább a kormányoldallal tartanak a magyar törekvéseket folyamatosan fúró nemzeti liberális ellenzék helyett?
Hirdetés

Ha a politikacsinálásban nem is, szemforgatásban és álnaivitásban kiváló Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki amiatt siránkozott egy sort, hogy ez a csúnya RMDSZ inkább a kormányoldal szerekért tolja, ahelyett, hogy melléjük állna.

Jó Lajosunk hétfőn este a B1 hírcsatornának azt bírta nyilatkozni, hogy szerinte a parlamenti többséget jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) közösen alkotja az RMDSZ-szel, így 63 százalékos többségük van. A szenátusban viszont a PSD-nek egyedül is megvan az abszolút többsége, így Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke a „foglyuk”, hiszen bármikor leválthatják a felsőház éléről.

És akkor itt jön az RMDSZ helyzetéről szóló „elemzés”.

„Érthetetlen számomra az RMDSZ álláspontja. Akik az RMDSZ-re szavaztak, vagyis a romániai magyar kisebbség, mélységesen elégedetlenek. (…) Van egy-két államtitkáruk és helyettes államtitkáruk, van néhány emberük a különböző ügynökségeknél. (…) Szerintem az ügynek a Liviu Dragnea (a PSD elnöke) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti különleges viszonyhoz van köze. (…) A magyar polgár nem hibás azért, hogy az RMDSZ cinkosként támogatja a jelenlegi kormányzatot. Politikai meggyőződésük és az EPP-tagságuk szellemében kell cselekedniük, de leginkább mégiscsak azok akaratának megfelelően kellene eljárniuk, akik rájuk szavaztak”

– zárta magvas gondolatmenetét Orban.

Mármost távol álljon tőlünk, hogy kétségbe vonjuk: a jelenlegi román kormánynál katasztrofálisabb társaság ritkán koptatta még a bukaresti kormánypalota bársonyszékeit. De azért hasonló jelzőket érdemel az ellenzék is.

Hirdetés

Különös tekintettel éppen az egyébként apai ágon magyar származású Orban nemzeti liberálisaira, akik az utóbbi időben egyéb, értelmes ötletek híján a magyarellenességet tűzték zászlajukra.

Hiszen éppen Orban jelentette be, hogy pártja mindent megtesz a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium működése ellen, ő volt az, aki szerint a magyar követelések ügyében nem lehet kompromisszum, és ő nevezte „abszurdnak” a magyar autonómiatörekvéseket.

Szóval ezek után nem biztos, hogy csodálkozni kell azon, ha úgy hiányzik a társaságuk bármely magyarnak, mint halnak a bicikli.

Hirdetés