Felelős államférfi
béel
2018. november 26. hétfő, 12:35
Már a diplomáciai kapcsolatok megszakítását akarja.

Az már gyakorlatilag rutinszerűnek számít, hogy a Traian Băsescu volt államfő fémjelezte ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) a magyarok ellen uszít, de azért  Băsescu barátunk már megint nagyot ment a témában: most egyenesen a magyar-román diplomáciai kapcsolatok megszakítására buzdít.

A politikus, aki az államfői hivatalból a PMP elnöki tisztségébe ejtőernyőzött, majd, miután a pártelnökséget megunta, már csak szenátorként osztja az észt, amiatt pöccent be, hogy Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár pénteken Csíkszeredában úgy fogalmazott: a magyar állam nem mond le erről a földről.

Erre Băsescuból ismét kibukott a vérromán, és vasárnap este a România TV-ben már radikális lépésekre ösztönözte a bukaresti kormányt.

„Ha az Orbán Viktor vezette magyar kormány nyilatkozatáról van szó, holnap be kell rendelni a nagykövetet, be kell csomagoltatni a holmiját és el kell küldeni Budapestre. Ha román területeket érintő hivatalos nyilatkozatról van szó, nem állhatunk hivatalos kapcsolatban Magyarországgal. Ha meg valami alkoholistáról van szó... Ne mondják, hogy a magyarok nem isznak meg egy pálinkát” - próbált poénkodni  Băsescu.

Potápi konkrétan arról beszélt: „a magyar kormány nem mond le erről a földről", nem mond le a magyarságról, a magyar nemzetrészekről és a magyarság történelméről. Hozzátette viszont – és ezt a csatorna riportere és Băsescu is „elfelejtette” –, hogy ma már nem kell országhatárokat megváltoztatni a magyarság megvédéséhez. 

„Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük” – jelentette ki az államtitkár. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29019
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.