Habeas Corpus
Timi
2018. november 17. szombat, 11:40
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.

Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter, valamint barátnője, Alina Bica, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály(DIICOT) volt főügyésze egy hónapja vannak őrizetben a Vilma Curling nevű Costa Rica-i börtönben, és még legalább ugyanennyi ideig biztosan az ottani hatóságok vendégszeretetét élvezhetik. Az alkotmánybíróság ugyanis visszautasította az ügyvédjeik által benyújtott indítványt, melyben a habeas corpus jogelvre hivatkozva kérték: törvényes vád, illetve bírósági határozat hiányában engedjék szabadon a két román őrizetest.

Udrea az indítványban arra panaszkodott, hogy a rossz körülmények miatt nem tudja gyermekét fogadni, de ezt a börtön képviselői tagadták a bírók előtt. Alina Bica azzal próbálkozott egérutat nyerni, hogy a romániai kiadatással kapcsolatos jogi feltételeket támadta.

A két hölgy egy hónap leforgása alatt másodjára nyújtott be kérvényt a szabadulás érdekében, november 2-án a pavasi büntetőbíróság is arról döntött, hogy rácsok mögött maradnak, amíg Románia és Costa Rica nem bonyolítja le a 60 napos kiadatási eljárást. Az ügyvédek nem adják fel: csütörtök délután újabb indítványt nyújtottak be, amelyben az állítják, hogy Romániában hatályon kívül helyezték a kiadatási kérelemmel kapcsolatos bírósági döntést. Ennek valóságtartalmát még nem vizsgálták felül az ottani alkotmánybírák.

Elena Udrea ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga. Alina Bica volt DIICOT-vezér ellen az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben emeltek vádat. Ebben rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják, amelyeket államtitkári minőségben és az igazságügyi minisztérium képviselőjeként követett el.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28935
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.