Illusztráció | Fotó: Mediafax, Octav Ganea
Pénz és egyház
Szerző: Főtér.ro
2018. november 17. szombat, 15:03
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.

Az utóbbi időszakban (is) gyakran felmerült a közbeszédben, hogy az oktatás és az egészségügy helyett Románia miért költ még mindig hatalmas összegeket templomok építésére és fenntartására, a mindenkori kormány pedig miért támogatja közpénzzel az ortodox egyház megalomániás építkezéseit. Nemrég éppen a román akadémiai elnök jelentette ki, hogy akik katedrális helyett kórházakat akarnak, nem keresztények.

Az erről szóló vitához íme néhány adat, egyenesen a vallásügyi államtitkárság közlése alapján, arról, hogy az utóbbi tíz évben mennyi pénz ment el a közpénzből az egyházak, elsősorban az ortodox egyház javára. A rendszerváltás óta eltelt 29 évben az egyházak összesen

5,7 milliárd lejt zsebeltek be, ebből 1,65 milliárd lejt templomok és parókiák építésére és felújítására költöttek, 4,06 milliárd lejt pedig a papok és egyházi személyek fizetésére.

Az államtitkárságon keresztül folyósított összegekhez még hozzáadódnak a helyi és megyei önkormányzatok támogatásai is, melyekről most nem esik szó.

Az államtitkárság csak idén összesen 654 millió lej finanszírozást biztosított az egyházaknak, ami 100 millió lejjel több a tavalyi összegnél, és kétszerese a 2008-as támogatásnak. Az összeg nagyobb részét a papok és egyházi személyek fizetésére költötték (550 millió lej), a fennmaradt 104 millió lejt építkezésekre.

Az adatok rámutatnak: mindig választási évben, vagy közvetlenül azt megelőzően csurrant-cseppent több közpénz az egyházi perselyekbe, a választások után pedig rendszerint megtorpant az állam bőkezűsége.

A papok és egyházi személyek fizetései az elmúlt harminc évben folyamatosan nőttek,

kivételt képez a 2008-as év, amikor a felére csökkent, majd a 2011-es év, amikor a közbérek csökkenésével Isten szolgáinak fizetése is csökkent. Utoljára 2016-ban, a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány idején stagnált az egyházaknak nyújtott támogatás értéke.

Egy másik érdekes aspektus a papi fizetéseket illetően: 2017-ben az erre szánt összeg 82,53%-a az ortodoxoknak,5,03%-a a római katolikusoknak, 4,90%-a reformátusoknak, 0,05% az evangélikusoknak, 0,75% az unitáriusoknak, míg 3,45%-a a görög-katolikusoknak ment. Az államtitkárság bevallása szerint

a népszámlálási adatoknak megfelelően osztották el a pénzt, úgy, hogy a kicsi egyházak pozitív diszkriminációban részesüljenek.

A kórház vs. templomok építése vitában, egy kis számítással kiderül: ha egy kórház építése durván 400 millió euróba kerül (a majdani kolozsvári regionális kórház építését és felszerelését 377 millió euróra becsülték), akkor az 5,7 milliárd lejből (1.2 milliárd euróból) legalább 14 kórház épülhetett volna. Csak az idei támogatásból (654 millió lej) épülhetett volna másfél regionális kórház. Ha Isten is úgy akarta volna.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28936

Beérkezett trackbackek

Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.