Centenáriumiccs
Szerző: Mircea Morariu
2018. november 15. csütörtök, 16:24
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.

Kevesebb mint három hét van hátra december 1-ig. A kommentátorokká átváltozott történészeknek lesz nagyjából 20 heves napjuk, mert minden eddiginél keményebben helyt kell majd állniuk a mindenféle megemlékező szimpóziumokon és kollokviumokon, melyekkel a hatóságok a centenáriumnak szentelt akciók minimális tervét akarják majd kipipálni.

Lesz még egy sor ünnepi előadás is. A verses, énekes és táncos típusúakból, melyeket sok helyen nagyjából

ugyanazok találják ki, írják és rendezik meg, akik 29 évvel ezelőtt azokat a mamutműsorokat koordinálták, ahol a dinasztikus szocializmust dicsőítették.

Vagyis Nicolae Ceauşescut. Amúgy is újra divatba jött a gyászolós történelem. Persze, lesz két-három minőségi előadás is, ahol a színházigazgatók kemény megszorítások árán szereztek némi pénzt a projektre. Mert a színházak költségvetése idén kisebb volt, mint valaha. Egyesek George Ivaşcu úr, a művelődési miniszter ígéretével fogják áltatni magukat, aki azt mondta, hogy a centenárium ünneplése 2020-ig tart majd. Így aztán még van idő. Majd meglátjuk, hogy Ivaşcu úr hivatalban lesz-e még december 1-én. Akárhogy is lesz, fogadni mernék, hogy az utódja megfeledkezik majd erről az ígéretről.

A magas rangú politikusoknak valószínűleg nem lesz mit tenniük és Gyulafehérvárra fognak seregleni.

Legalább egy napra, vagy – mondjuk – néhány órára abba kell majd hagyniuk, a látszat kedvéért bár, a háborúkat, a vádakat, a harcokat és a feljelentésekkel való kölcsönös fenyegetőzéseket. Akár akarják, akár nem, a hivatalos emelvényen együtt lesz majd Iohannis elnök, a Szenátus elnöke, Tăriceanu és a Képviselőház elnöke, Liviu Dragnea. Valószínűleg megteszik ezt a Parlament ünnepi ülésén is. De a mindenféle konzulensek, illetve arculati vagy szaktanácsadók által megírt és kiötlött ünnepi beszédeikben, persze, gondosan elhelyezik majd az elmaradhatatlan kölcsönös szurkálódásaikat. Arra számítanak, hogy a románoknak legalább egy része megnézi a rendezvény tévéközvetítését, így nem lehet elszalasztani a lehetőséget. Az ország polgárainak ebből az alkalomból is meg kell tudnia, hogy egyesek nagyobb hazafiak másoknál, a hazafiságot pedig nem konkrét cselekvésben mérik, hanem a harciasság fokában. A „jól megmondta nekik” intenzitásában. Meglátjuk, hogy a második és a harmadik legfontosabb közjogi méltóság szíveskedik-e részt venni a Cotroceni-palotában tartott fogadáson és ha igen, akkor miként és mennyire fognak osztozni az udvariassági köszöntésekben.

A magyar kisebbség vezetői már bejelentették, hogy nekik semmi ünnepelni valójuk nincs.

Ellenkezőleg. Persze, e bejelentés előtt nem kérték ki azok véleményét, akiket állításuk szerint képviselnek. De időnként szabályozni kell a termosztáttal a sovinizmus hőfokát, hiszen hamarosan itt lesznek a választási összecsapások.

Budapest diplomatái több mint biztos, hogy bojkottálni fogják a cotroceni-i fogadást. A Magyarország fővárosában tevékenykedő politikusok már azelőtt lefektették az egyértelmű viselkedési szabályokat, hogy kegyetlenül megharagudtak Jean-Claude Juncker úrra, aki egész Európa ünnepének merészelte nevezni Románia ünnepét. Ezek a szabályok pedig valójában ugyanazok, mint az előző években.

Bukarestben senki sem mond semmit,

nem lesz semmilyen tiltakozás, még csak formai sem, mert Dragnea úr jó barátja Orbán úrnak,

a barátságot és a magyar típusú illiberalizmus Romániába ültetését pedig semmilyen formában nem szabad veszélybe sodorni.

Aztán következik december 2. Vasárnap. Pihenőnap. A jól megérdemelt pihenés. Kész! Ezen a Centenáriumon is túl vagyunk. A letudott kötelezettség örömét felesleges azzal a kérdéssel elrontani, hogy hány románnal van kevesebb Romániában, mint 2017. december 1-én volt. Miért emigrálnak úgy, mintha a hazájukban rosszabb lenne, mint Szíriában. Miért hiszik úgy, hogy a jövő rosszul hangzik számukra Romániában. Hétfőtől, december 3-ától visszatérünk a szokásos programhoz. A politikusok a veszekedéshez és a meddő vitákhoz, a románok pedig azon fognak majd gondolkodni, hogy nem kellene-e használniuk az útlevelüket.


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28910
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.