Nem, nem, soha!
Szerző: Boros Miklós
2018. november 15. csütörtök, 17:20
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.

Két napja a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda labdarúgó-csapatainak jutatott magyar állami finanszírozás a bukaresti sportsajtó legfőbb témája, miután a Gazeta Sporturilor kérdésére a budapesti kormány elismerte, hogy közvetlenül támogatta a két klubot.

A bukaresti sportlapnak válaszoló Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta: az 1801/2016-os kormányhatározat értelmében a két klub egyaránt egymilliárd forintos (mintegy 3,2 millió eurós) támogatást kapott infrastruktúrája és utánpótlása fejlesztésére.

A sztorit a címlapon hozó Gazeta Sporturilor úgy kommentálta a hírt: ezzel hivatalos megerősítést nyert az eddig csak pletykaszinten terjedő információ, miszerint az élvonalbeli szentgyörgyi csapat és a harmadosztályú, ám a Román Kupában a legjobb nyolc közé jutó csíki klub mögött a magyar állam áll. A történet legrelevánsabb vonatkozása azonban egyelőre elkerülte a román sajtó figyelmét:

a magyar támogatás révén a rendszerváltás óta először jelent meg komoly külföldi tőke a román futballban.

A reakciók azonban meglepő módon cseppet sem a magyarok ellen irányultak. Egykori kiváló játékosok, mint Mirel Rădoi (jelenleg az U21-es válogatott edzője) és Ciprian Marica, vagy Cornel Dinu egykori szövetségi kapitány is elismerően szóltak a sportot támogató, sportinfrastruktúrát fejlesztő magyar kormányzatról, miközben a területet másfél évtizede teljesen hanyagoló bukaresti vezetést ostorozták.

Aztán jött Gigi Becali, és szokása szerint kiborította a bilit. Mert ő aztán tudja, hogy ez ellene irányul, őt akarják saját országában megalázni a magyarok, különösképpen Orbán Viktor.

„Ha kiszállok a fociból, mindennek vége lesz és a magyarok uralják majd, a Sepsi nyeri a bajnokságot!”

– dörögte a főjuhész, aki szerint a Védelmi Minisztérium is azért akarja tönkretenni őt, hogy a magyarok győzhessenek a román ligában. Becali ugyanis évek óta perben áll a minisztériummal, amely a Steaua törvénytelen megvásárlására hivatkozva eltiltotta őt a katonacsapat nevének használatától, ezért játszik jelenleg FCSB néven a nagyszájú juhász klubja.

Ő viszont esküszik, hogy sosem engedi a magyarokat győzni, mintha már el is felejtette volna, hogy 2018-ban, a Centenárium évében is egy „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR nyerte a bajnokságot.

„Ha az amerikaiak jöttek volna, erősek lennének, de összebarátkozunk velük és elboldogulunk. De a magyarok törpék hozzánk képest! Magyarország egy törpe! Hogy verhet meg téged Orbán az otthonodban? Hogy hagyjak egy törpét, mint Orbán, hogy román földön verjen meg? Ez sosem fog megtörténni!”

– ígérte Becali egykori párttársa, Corneliu Vadim Tudor stílusában. Nemhiába volt ő is egykor a Nagy Románia Párt képviselője az Európai Parlamentben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28912
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.