Nem ment füstbe
Szerző: Szántai János
2018. november 14. szerda, 13:48
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!

Valószínűleg a megfigyelőkameráknak (is) köszönhetően. A remek (bár egyelőre eléggé megkopott) falkép szerint ezen a helyen egy (magyar királyi) dohány, szivar és só áruda állt. A lelet az Eötvös (ma Constanța) utcában található, az NTT Data épületével szemben, egy fogászati rendelő kirakata melletti vakablakban.

Szükség is volt a dohányárudákra Kolozsváron, tekintettel arra, hogy nem túl messze a helyszíntől, a Magyar (ma 21 decembrie 1889) utcában épült a kincses város első és legnagyobb gyára, a dohánygyár, 1860-ban.

Amely, nem mellesleg, arról is nevezetes, hogy ott tört ki az első kolozsvári sztrájk, 1882-ben.

A gyár épületei ma már nem léteznek, 2007-ben lebontották, ami megmaradt. A dohány szivar és só árudát hirdető falkép azonban megvan. És remélhetőleg meg is marad.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28894
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.