Fotó: Kolozsvár hivatalos Facebook-oldala
Gratulálunk?!
papmeli
2018. november 14. szerda, 17:22
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.

Pedig a kincses város vezetése csak egy nappal korábban, hétfőn vette át Bukarestben, a Román Atheneumban a kiváló közszállításért és mobilitásért járó díjat a Romániai Megyeszékhelyek Egyesületének gáláján. Igaz, olyan vetélytársai voltak, mint Focșani és Suceava. „Kolozsvár az első romániai város, melynek sikerült bevezetnie a városi közszállításba az elektromos autóbuszokat” – konstatálta a díj átvételekor Dan Tarcea alpolgármester.

 

A díjjal Emil Boc polgármester is eldicsekedett Facebook-oldalán, sőt, még a reklámvideót is csatolta hozzá. Mint írta, a jelenlegi 11 elektromos busz mellé még újabb 30-at vásárolnak uniós támogatással. Jelenleg sem rossz az arány, a közszállítási járművek egyharmada nem szennyez, fűzte hozzá. Arra is törekszenek, hogy a legújabb technológiákat alkalmazzák és növeljék az utasok biztonságát.

De új járatokat is bevezetnek majd azokba a városrészekbe, ahol jelenleg nincs, vagy hiányos a közszállítás. És még sok mindent terveznek, de ezt most nem soroljuk fel. Annyit még igen, hogy Boc szerint a lakosság igényeit, meglátásait is figyelembe veszik a közszállítás fejlesztésekor. Úgyhogy leírjuk mi is a panaszainkat – sok lakos a poszt alatt, hozzászólásban tette – hátha értő fülekre találnak.

Annak, hogy vannak elektromos buszok, nagyon örülünk, de nem ártana klónozni őket, és az említett számnál jóval többet beszerezni. Mivel a forgalmas órákban ugyanolyan nehéz feljutni rájuk, mint Szüsziphosznak a hegyre. Ha mégis sikerül, jön a következő bökkenő: hogy fogok leszállni?

Így történt a tegnap este hat óra után is, amikor a 30-as útvonalán kúsztunk fel az oly sokat dicsért elektromos buszra. Miután nagy nehezen feljutottunk, és sűrű elnézések közepette, két embert félretolva megkapaszkodtunk, eszünkbe jutott: innen ki is kell jutni! Ez bravúrosabb akció volt: egy 70 év fölötti nénit kellett összelapítani és egy nyolcéves gyereket leszállítani hozzá.

De sikerült. És még díjat sem kaptunk érte!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28896
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.