Szülei szerint hamis a szentgyörgyi kishuszárt ért doppingvád

Szülei tagadják, hogy tudtukkal bárki is doppingolta volna a lovat, amellyel fiuk megnyerte a Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta Futamát.
Hirdetés
Nem követtek el doppingvétséget Kolumbán Örs-István szülei, hogy fiuk megnyerje szeptember 16-án a budapesti Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta Futamát – szögezik le abban a közleményben, amelyet Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatal juttatott el csütörtökön a sajtónak. A 13 éves fiú ugyanis Szentgyörgyöt képviselte a Nemzeti Vágtán, amelynek szervezői tegnap jelentették be, hogy a győztes Fatima nevű lovának doppingmintája pozitívnak bizonyult.
 
A szülők azzal cáfolják a doppingvádat, hogy nem veszélyeztetnék sem a fiuk, sem a ló egészségét doppingszerrel, amelytől kiszámíthatatlanná válhat a ló viselkedése a pályán, ami a versenyzők testi épségére is kihatna. Semmilyen verseny miatt nem veszélyeztetnék gyermekük épségét, hangsúlyozzák a szülők.
 
Csapatuk még nem kapta meg a doppingteszt hivatalos eredményét, ezért nem tudják, mit és milyen mennyiségben találtak a ló vérében, de nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a futam előtt „az istállóban történhetett valami, ami miatt a teszt pozitívnak bizonyult. Lehetségesnek tartjuk, hogy valaki ártani akart vagy befolyásolni szerette volna a teszt eredményét, így a verseny kimenetelét is.” 
 
Sepsiszentgyörgy önkormányzata, amely a fiatal lovast is támogatta, sajnálattal veszi tudomásul az esetet. A hivatal közleményében azt írja, elhatárolódik minden olyan eszköztől, ami gátolja a sportszerű versenyt, és reméli, hogy a teszt eredménye mögött nincs szándékosság. A doppingteszt hivatalos eredményét a támogató önkormányzat sem kapta még meg.
 
A Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága tegnap megfosztotta győzelmétől Kolumbán Örs-Istvánt, és a Zirc képviseletében Virágot meglovagoló Rigó Lorettát hirdette ki győztesnek. Ráadásul a lovast, a csapatvezetőt, a tulajdonost és a lovat a 2019. és 2020. évi Nemzeti Vágtán és annak kvalifikációs sorozatában való versenyzéstől és bármilyen közreműködéstől eltiltotta. Mi több, kizárta Sepsiszentgyörgyöt a 2019. évi Nemzeti Vágta Kishuszár Vágta futamából és annak kvalifikációs sorozatából is.

Hirdetés