Eddig csak mutatóba akadt, most eláraszthatja Romániát az olcsó külföldi munkaerő

Már kevesebb pénzért is lehet alkalmazni ázsiai, afrikai munkást.
Hirdetés

Minimálbérért is lehet ezután külföldi munkaerőt alkalmazni, a parlament ez irányú döntése jövő héten lép életbe. Eszerint a hazai cégvezetőknek az eddigi gyakorlattól eltérően már nem kell átlagbért biztosítani a külföldi munkásoknak: román kollégáikhoz hasonlóan a minimálbérrel is be kell érniük.

Egy, nem az Európai Unióból érkező munkás havi bére akár nettó 1.162 lejre csökkenhet az eddigi 2.500 lejről. A szállodák, éttermek alkalmazottai számíthatnak a legkisebb javadalmazásra, mivel Romániában a szolgáltatóiparban a legkisebbek, 1400 lej körüliek a fizetések.

Így nem is csoda, hogy működtetőik nem találnak alkalmazottakat, a nyáron arra kérték a kormányt: módosítsa oly módon a törvénykezést, hogy külföldi, nem EU-s országokból hozhassanak. Mohammad Murad, a turisztikai munkáltatók szövetségének elnöke úgy érvelt: nem elfogható, hogy egy etiópiai mosogató 500 eurót keressen, miközben hazai kollégája csak 350-et kap.

Félő azonban, hogy a törvényi engedményt a munkáltatók a hazai munkások zsarolására fogják használni, és azzal fognak fenyegetőzni: ha az adott összegért nem vállalják a munkát, kevésbé fejlett országokból alkalmaznak kevésbé finnyás alkalmazottat. Igaz, az általuk elért engedmény megoldás lehet az egyre nagyobb romániai munkaerőhiányra.

Hirdetés