We are Hiring!
papmeli
2018. november 8. csütörtök, 16:29
Már kevesebb pénzért is lehet alkalmazni ázsiai, afrikai munkást.

Minimálbérért is lehet ezután külföldi munkaerőt alkalmazni, a parlament ez irányú döntése jövő héten lép életbe. Eszerint a hazai cégvezetőknek az eddigi gyakorlattól eltérően már nem kell átlagbért biztosítani a külföldi munkásoknak: román kollégáikhoz hasonlóan a minimálbérrel is be kell érniük.

Egy, nem az Európai Unióból érkező munkás havi bére akár nettó 1.162 lejre csökkenhet az eddigi 2.500 lejről. A szállodák, éttermek alkalmazottai számíthatnak a legkisebb javadalmazásra, mivel Romániában a szolgáltatóiparban a legkisebbek, 1400 lej körüliek a fizetések.

Így nem is csoda, hogy működtetőik nem találnak alkalmazottakat, a nyáron arra kérték a kormányt: módosítsa oly módon a törvénykezést, hogy külföldi, nem EU-s országokból hozhassanak. Mohammad Murad, a turisztikai munkáltatók szövetségének elnöke úgy érvelt: nem elfogható, hogy egy etiópiai mosogató 500 eurót keressen, miközben hazai kollégája csak 350-et kap.

Félő azonban, hogy a törvényi engedményt a munkáltatók a hazai munkások zsarolására fogják használni, és azzal fognak fenyegetőzni: ha az adott összegért nem vállalják a munkát, kevésbé fejlett országokból alkalmaznak kevésbé finnyás alkalmazottat. Igaz, az általuk elért engedmény megoldás lehet az egyre nagyobb romániai munkaerőhiányra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28815
Méghozzá természetesen! És ez nem vicc! És, mint a végén kiderül, nem is vicces.
Idén sem tudott nyerni a házigazda a férfi kosárlabda Román Kupában.
Mioritikus hazánk derék vezetői afféle téttelen edzésnek tekintik az európai parlamenti választásokat, a közelgő hazai választási háború előtt.
Kifejezetten a piros-fehér-zöld ellen született a bírósági ítélet.
Furcsára sikeredett a pakisztáni vendégmunkások Romániába invitálása. Másegyebet állít a pakisztáni kormány, illetve sajtó, mint a román külügyminisztérium.
Gulyás Gergely sem érti, miért nem lép a légitársaság.
A Kolozsvári Magyar Napokról van szó, hát persze. A kistesó, a Várkert Fesztivál pedig négy évet tölt. Igaz, nem ott, ahol eddig.
Nem tűröm tovább! Utolsó figyelmeztetés! Határozott lépéseket fogok tenni! Ilyen szavak hagyják el az ország vezéreinek ajkait, és máris csoda történik. Vagyis semmi.
Még egy hónapot kell várnia a jogerős döntésre.
Nem tekinthetünk el egy olyan befolyástól, mely egy nyelv reprezentatív szókészletében tükröződik és jó lenne, ha előbb gondolkodnánk és csak azután beszélnénk.
Emilia Şercan természetesen feljelentést tett a rendőrségen.
Beperelték az oktatási minisztériumot a vásárhelyi felekezeti iskola megalakítása miatt.
Oké, de kedves asszonyom, és kedves adakozók, európai szimbólum-siratók, mi a helyzet a hazai omladozó műemlékekkel?