We are Hiring!
papmeli
2018. november 8. csütörtök, 16:29
Már kevesebb pénzért is lehet alkalmazni ázsiai, afrikai munkást.

Minimálbérért is lehet ezután külföldi munkaerőt alkalmazni, a parlament ez irányú döntése jövő héten lép életbe. Eszerint a hazai cégvezetőknek az eddigi gyakorlattól eltérően már nem kell átlagbért biztosítani a külföldi munkásoknak: román kollégáikhoz hasonlóan a minimálbérrel is be kell érniük.

Egy, nem az Európai Unióból érkező munkás havi bére akár nettó 1.162 lejre csökkenhet az eddigi 2.500 lejről. A szállodák, éttermek alkalmazottai számíthatnak a legkisebb javadalmazásra, mivel Romániában a szolgáltatóiparban a legkisebbek, 1400 lej körüliek a fizetések.

Így nem is csoda, hogy működtetőik nem találnak alkalmazottakat, a nyáron arra kérték a kormányt: módosítsa oly módon a törvénykezést, hogy külföldi, nem EU-s országokból hozhassanak. Mohammad Murad, a turisztikai munkáltatók szövetségének elnöke úgy érvelt: nem elfogható, hogy egy etiópiai mosogató 500 eurót keressen, miközben hazai kollégája csak 350-et kap.

Félő azonban, hogy a törvényi engedményt a munkáltatók a hazai munkások zsarolására fogják használni, és azzal fognak fenyegetőzni: ha az adott összegért nem vállalják a munkát, kevésbé fejlett országokból alkalmaznak kevésbé finnyás alkalmazottat. Igaz, az általuk elért engedmény megoldás lehet az egyre nagyobb romániai munkaerőhiányra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28815
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.