Pénzes projekt
béel
2018. november 7. szerda, 09:08
Az Európai Gasztronómiai Régió címet ünnepli vele.

Sibcoin néven saját pénznemmel áll elő Szeben megye annak örömére, hogy 2019-ben az egykori szász dél-erdélyi régió tölti be az Európai Gasztronómiai Régió „tisztséget”.

A cím tartalommal való megtöltésére alakult Európai Gasztronómiai Régió 2019 Konzorcium kedden este jelentette be a döntést.

A tervező, Eugen Ţîntar elárulta az alapvetően evidens tényt, miszerint az ötlet a Bitcoin nevű virtuális pénznem elnevezéséből jött, amit csak ötvözni kellett a megye román nevével, azaz a Sibiuval.

A tetszetős érmén az Erdély déli kapuja felirat olvasható.

Az illetékesek azért igyekeznek elejét venni minden olyan találgatásnak, amely azzal vádolná meg őket, hogy megkérdőjelezik a központi bukaresti hatóságok autoritását, ezért gyorsan meg is jegyezték, hogy a helyi pénznem csakis földrajzilag korlátozott területen használható, kizárólag helyi vagy regionális hálózatok és szervezetek keretén belül. Nem helyettesíti a nemzeti devizát, nem jelent konkurenciát a számára, nem kerül be a banki körforgásba. Szerepe annyi, hogy bátorítsa a helyi termékek cseréjét, illetve a helyi vagy regionális termelői és kereskedelmi hálózatok kiépítését. Azaz nem kérdőjelezi meg sem a lej, sem az euró elsőbbségét.

Hogy még inkább jelezzék: a saját, helyi pénznem nem a „túlzott” önállósodás szándékának a jele, a Sibcoint november 21-én a nagyromán vízfejben, Bukarestben mutatják majd be hivatalosan.

Az  Európai Gasztronómiai Régió 2019 Konzorciumot a Szeben megyei önkormányzat, Nagyszeben önkormányzata, Szászmedgyes önkormányzata, a Szeben Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrár Kamara, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem és a szebeni turisztikai ügynökség alkotja.

A megye még 2017. januárjában, Athénban kapta meg az Európai Gasztronómiai Régió 2019 címet a görögországi dél-égei régióval együtt. A szebeni programok lebonyolítására mintegy nyolcmillió eurót szánnak.

Az illetékesek szerint Európa-szerte mintegy 300 helyi pénznem létezik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28787
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.