Pénzes projekt
béel
2018. november 7. szerda, 09:08
Az Európai Gasztronómiai Régió címet ünnepli vele.

Sibcoin néven saját pénznemmel áll elő Szeben megye annak örömére, hogy 2019-ben az egykori szász dél-erdélyi régió tölti be az Európai Gasztronómiai Régió „tisztséget”.

A cím tartalommal való megtöltésére alakult Európai Gasztronómiai Régió 2019 Konzorcium kedden este jelentette be a döntést.

A tervező, Eugen Ţîntar elárulta az alapvetően evidens tényt, miszerint az ötlet a Bitcoin nevű virtuális pénznem elnevezéséből jött, amit csak ötvözni kellett a megye román nevével, azaz a Sibiuval.

A tetszetős érmén az Erdély déli kapuja felirat olvasható.

Az illetékesek azért igyekeznek elejét venni minden olyan találgatásnak, amely azzal vádolná meg őket, hogy megkérdőjelezik a központi bukaresti hatóságok autoritását, ezért gyorsan meg is jegyezték, hogy a helyi pénznem csakis földrajzilag korlátozott területen használható, kizárólag helyi vagy regionális hálózatok és szervezetek keretén belül. Nem helyettesíti a nemzeti devizát, nem jelent konkurenciát a számára, nem kerül be a banki körforgásba. Szerepe annyi, hogy bátorítsa a helyi termékek cseréjét, illetve a helyi vagy regionális termelői és kereskedelmi hálózatok kiépítését. Azaz nem kérdőjelezi meg sem a lej, sem az euró elsőbbségét.

Hogy még inkább jelezzék: a saját, helyi pénznem nem a „túlzott” önállósodás szándékának a jele, a Sibcoint november 21-én a nagyromán vízfejben, Bukarestben mutatják majd be hivatalosan.

Az  Európai Gasztronómiai Régió 2019 Konzorciumot a Szeben megyei önkormányzat, Nagyszeben önkormányzata, Szászmedgyes önkormányzata, a Szeben Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrár Kamara, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem és a szebeni turisztikai ügynökség alkotja.

A megye még 2017. januárjában, Athénban kapta meg az Európai Gasztronómiai Régió 2019 címet a görögországi dél-égei régióval együtt. A szebeni programok lebonyolítására mintegy nyolcmillió eurót szánnak.

Az illetékesek szerint Európa-szerte mintegy 300 helyi pénznem létezik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28787
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.