Pénzes projekt
béel
2018. november 7. szerda, 09:08
Az Európai Gasztronómiai Régió címet ünnepli vele.

Sibcoin néven saját pénznemmel áll elő Szeben megye annak örömére, hogy 2019-ben az egykori szász dél-erdélyi régió tölti be az Európai Gasztronómiai Régió „tisztséget”.

A cím tartalommal való megtöltésére alakult Európai Gasztronómiai Régió 2019 Konzorcium kedden este jelentette be a döntést.

A tervező, Eugen Ţîntar elárulta az alapvetően evidens tényt, miszerint az ötlet a Bitcoin nevű virtuális pénznem elnevezéséből jött, amit csak ötvözni kellett a megye román nevével, azaz a Sibiuval.

A tetszetős érmén az Erdély déli kapuja felirat olvasható.

Az illetékesek azért igyekeznek elejét venni minden olyan találgatásnak, amely azzal vádolná meg őket, hogy megkérdőjelezik a központi bukaresti hatóságok autoritását, ezért gyorsan meg is jegyezték, hogy a helyi pénznem csakis földrajzilag korlátozott területen használható, kizárólag helyi vagy regionális hálózatok és szervezetek keretén belül. Nem helyettesíti a nemzeti devizát, nem jelent konkurenciát a számára, nem kerül be a banki körforgásba. Szerepe annyi, hogy bátorítsa a helyi termékek cseréjét, illetve a helyi vagy regionális termelői és kereskedelmi hálózatok kiépítését. Azaz nem kérdőjelezi meg sem a lej, sem az euró elsőbbségét.

Hogy még inkább jelezzék: a saját, helyi pénznem nem a „túlzott” önállósodás szándékának a jele, a Sibcoint november 21-én a nagyromán vízfejben, Bukarestben mutatják majd be hivatalosan.

Az  Európai Gasztronómiai Régió 2019 Konzorciumot a Szeben megyei önkormányzat, Nagyszeben önkormányzata, Szászmedgyes önkormányzata, a Szeben Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrár Kamara, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem és a szebeni turisztikai ügynökség alkotja.

A megye még 2017. januárjában, Athénban kapta meg az Európai Gasztronómiai Régió 2019 címet a görögországi dél-égei régióval együtt. A szebeni programok lebonyolítására mintegy nyolcmillió eurót szánnak.

Az illetékesek szerint Európa-szerte mintegy 300 helyi pénznem létezik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28787
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.