Román akadémiai elnök: Akik katedrális helyett kórházakat akarnak, nem keresztények!

Az a Ioan-Aurel Pop mondja ezt, aki a román tudományosság legfőbb fellegvárának legfőbb feje.
Hirdetés

Ugye, az van, hogy a Nemzet Megváltásának Katedrálisa majdnem kész. Többször is beszámoltunk róla, arról is, hogy mennyi pénzbe került, arról is, hogy botrányt is kavart.

Legutóbb Ioan-Aurel Popot, a Román Akadémia elnökét (és a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorát) kérdezték a megakatedrálissal kapcsolatban.

És a derék tudós ezúttal is kivágta az fanatikus ortodox rezet. Egyrészt kifejtette, hogy a megakatedrális a román nemzeti egység szimbóluma. A megakatedrális nem sért senkit, és nem irányul senki ellen. A katedrális mindenkié. Az Isten és ember iránti szeretet és jóság jelképe. Az ortodox románok katedrálisa az Istenbe vetett „igaz hit” dicsőségét is jelképezi, de természetesen elismeri e nemzet (a román, feltehetően) összes gyermekének hitét, függetlenül attól, milyen módon imádkoznak az Úrhoz. A katedrális őket is hívja, csatlakozzanak (feltehetően az ortodoxokhoz).

Amikor  viszont a riporter azt firtatta, hogy sokak szerint inkább kórházakra meg iskolákra van szükség Romániában, katedrálisok helyett, az elnök-rektor úr rendesen kiakadt. Kerek-perec kijelentette: azok, akik más épületekhez hasonlítgatják a megakatedrálist, egyszerűen nem keresztények. Továbbá ostobák is, hiszen nem tudják, hogy a lélek iskolái (vagyis a templomok) a legmagasabb szintű oktatási intézmények, és nem a test iskolái (ugye, iskolák, kórházak). A templomokban is zajlik az elme és a test bajainak (lásd, tudatlanság, illetve betegségek) gyógyítása.

És akkor innen nem is folytatjuk. Mert az ész nem bírja tovább, megáll és ácsorog. Ja, a román tudományosság legjelentősebbjének kikiáltott figurának szavait idéztük.

Hirdetés