Koncepciós ügy a „székely terrorper”

Bekéék ügyvédei és családtagjai a bukaresti parlamentben vádolták ügykreálással a titkosszolgálatokat.
Hirdetés
A terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán családtagjai és ügyvédei szólaltak fel a képviselőház emberi jogi bizottságában, amely az ombudsman elé viszi az ügyet. A keddi meghallgatásról szerdán számolt be a Székelyhon portál.
A meghallgatáshoz Kulcsár-Terza József, az MPP RMDSZ-színekben megválasztott képviselője ragaszkodott, mert szerinte
  • az ügy nemcsak két ártatlan ember bebörtönzéséről szól, hanem a magyar közösség megbélyegzéséről,
  • hatásos volt, hogy a bizottság előtt román személy, Beke István ügyvédje mondta ki, hogy az ügyet a titkosszolgálatok kreálták, a két vármegyést pedig bizonyítékok nélkül ítélték el.
A bizonyítékok hiányát és az ügy fabrikált jellegét emelte ki Benkő Erika RMDSZ-képviselő is a bizottság ülésén, és kikérte a magyar közösség nevében a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust, amellyel az állami erőszakszervek az egész közösséget megbélyegzik, erőszakos precedenst próbálnak teremteni, miközben a romániai magyarság folyamatosan békés és demokratikus eszközökkel igyekszik politikai céljait elérni.
 
Kulcsár-Terza József szerint az emberi jogi bizottság nemcsak megértően viszonyult, hanem eldöntötte, átirattal fordul az ombudsmanhoz és az Emberi Jogok Intézetéhez, fogvatartottakkal foglalkozó albizottsága pedig felkeresi a csíkszeredai börtön parancsnokát, és a helyszínen tájékozódik Bekéék életkörülményeiről. A képviselő abban is bízik, hogy a bizottság ülésén készült jegyzőkönyv segítheti a védelem jogi képviselőit a fellebbezés, illetve a strasbourgi emberjogi bírósághoz benyújtott óvás során.
 
Beke István családja négy hónapnyi kérvényezés után, egy hete kapta kézhez a jogerős ítélet indoklását, amely nagymértékben tükrözi a vádiratot, holott a vád nem hozott új bizonyítékokat az alapfokú, felmentő ítélet óta:
 

Hirdetés