Ez a kormány (is) magasról tojik a regionális kórházak megépítésre

Négy éve ígérgetik, s az EU hiába sürgette meg a projektet, ismét elhalasztották a kivitelezést.
Hirdetés

Talán még emlékszik valaki arra, hogy a Ponta-kormány még 2014-ben bejelentette nagy csinnadrattával, hogy három regionális kórház megépítéséről állapodott meg az Európai Bizottsággal, a politikai krízis miatt azonban a hiper-szuper létesítményeknek még a tervvázlata sem készült el.

Két évvel később, a 2016-os választási kampányban a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) összeállt koalíció kormányprogramjában már nyolc ultramodern regionális egészségügyi központ megépítése szerepelt, azóta azonban a kormány az összes létező határidőt lekéste a szükséges dokumentációk összeállításával, de a nagyszabású tervet ismét visszafaragták. S közben csak úgy röpködtek az ígéretek és az újabb határidők.

A jelenlegi kormány ismét három regionális kórház megépítéséről beszél, ezek Kolozsváron, Craiován és Iaşiban működnének. Corina Crețu EU-biztos már idén februárban szólt, hogy nagyot veszíthet Románia – konkrétan 830 millió eurót –, ha nem kezdi el mihamarabb az építkezéseket, a kormány pedig, mint minden évben, megígérte, hogy idén akár az első kapavágásra is sor kerülhet.

Márpedig nem fog. Olyannyira, hogy Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter kedden bejelentette: a tervet szakaszonként fogják kivitelezni, elkészítik a megvalósíthatósági tanulmányokat, a terveket, de mindezt csak 2021 után. Arról viszont egy szót sem ejtett, hogy a három regionális kórházat mikor adnák át. Újabb határidő tehát nincs. Majd meglesz valamikor. 

Hirdetés