A parlamenten már nem múlik a Székelyföldet átszelő autópálya

A képviselőház megszavazta, hogy meg kell építeni a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő sztrádát.
Hirdetés

Éés megtörtént: a képviselőház szerdán végső döntést kimondó kamaraként elsöprő többséggel megszavazta, hogy ha a fene fenét eszik, akkor is meg kell építeni az Erdélyt Moldvával összekötő autópályát. 261 képviselő a projekt mellett voksolt, kettő ellene (lehet, hogy mellényomtak), öten pedig tartózkodtak.

A pártokon átívelő projektként, 70 honatya által beterjesztett tervezet értelmében a sztrádát – amelyet az úgynevezett centenárium őrületében fellengzősen Egyesülés-autópályának hívnak – a közlekedési tárcának kell megépíttetnie, és a törvény amellett, hogy leszögezi: a minisztériumnak az elfogadást követő 30 napon belül el kell indítania a sztrádaépítés folyamatát, arra is kötelezi a kormányt, hogy a projekt kivitelezésének időtartama alatt a közlekedési minisztérium igényei szerint minden évben különítse el a költségvetésben az építéshez szükséges összeget.

Mielőtt azonban már elkezdenék tervezni, hogy az észak-erdélyi, A3-as jelzésű autópályához Marosvásárhelynél csatlakozó, és Hargita megyét is átszelő sztrádán száguldoznak majd, azért van egy rossz hírünk: azon túlmenően, hogy esetleg hitelből, esetleg állami és esetleg magánforrásból, azt nem írták bele, hogy konkrétan miből lesz rá pénz.

És hát a helyzet az, hogy a konkurencia is erős, a kormány ugyanis a Brassót Bákóval összekötő sztrádát építené meg szívesebben.

 

Hirdetés