Hollywood nekiment a romániai filmkalózkodásnak is, mégpedig a bíróságon

Persze erősen kétséges, hogy a talárosok egyáltalán értik, mennyire megmosolyogtató „megszorításra” kötelezik az internetszolgáltatókat.
Hirdetés

Nyolc nagy hollywoodi médiaóriás elérte, hogy a Bukaresti Törvényszék – első fokon – elrendelje néhány kalózoldal elérhetőségének blokkolását.

A Twentieth Century Fox Film Corporation, a Universal City Studios Productions LLP, a Universal Cable Productions LLC, a Warner Bros Entertainment INC, a Paramount Pictures Corporation, a Disney Enterprises, a Columbia Pictures Industries és a Sony Pictures Television keresete nyomán a bíróság hétfőn meghozott alapfokú ítéletben úgy döntött, hogy a legnagyobb internetszolgáltatóknak –  RCS&RDS, Telekom Románia, UPC, Nextgen, DCS és AKTA – saját rendszerükből elérhetetlenné kell tenniük előfizetőik számára a filmehd, a filmeonline2013, a thepiratebay oldalakat és ezek több címváltozatát.

A bíróság DNS-alapú tiltást rendelt el, ez a szöveges internetes c1mek, vagyis a domain-nevek számjegyekből álló IP-címekké fordítását végző technológia, ami könnyűszerrel kijátszható. Az internetszolgáltató általában egy vagy két saját DNS-szerver címét szokta a beállítások között megadni, de ezt lehetőség van könnyedén módosítani más DNS-címekre az otthoni router beállításaiban. De ezen kívül több más viszonylag egyszerű módszer van az ilyen jellegű korlátozások megkerülésére. Arról nem is beszélve, hogy a felsorolt kalózoldalak a Romániában népszerű illegális online filmtáraknak az elenyésző részét képezik.

Hirdetés