Facebook-esemény alapján büntettek meg egy kolozsvári tüntetésszervezőt

A demonstrációt szabad emberek egyéni gesztusaként hirdette meg, de a csendőrség nem vette be a ködösítést.
Hirdetés

Kellemetlen meglepetésben részesült egy kolozsvári férfi, aki október 21-én, Kolozsvár Főterén kormányellenes tüntetést hirdetett meg. A demonstráció után két nappal, postán kapta meg a csendőrség büntetését, amit – állítása szerint – az általa létrehozott Facebook-esemény alapján állítottak ki. A tüntetés idején ugyanis senki nem kereste meg, és a büntetési jegyzőkönyvet utólagosan, a csendőrség székhelyén állították ki. A férfi nehezményezi, hogy bár soha nem volt még megbüntetve, de figyelmeztetésben sem részesítették még soha, mégis szerepel a csendőrség adatbázisában.

Ráadásul a Facebook-eseményben egyértelművé tette, hogy a tüntetés egy egyéni gesztus, amit szabad európai állampolgárként tesz. Jogában áll az utcán kifejezni nemtetszését a tüntetéseket ellehetetlenítő kormány intézkedéseivel szemben, az utca ugyanis mindenkié – hívta fel a figyelmet az esemény leírásában, melyben hangsúlyozta, hogy egyénileg csatlakozhatnak hozzá azok, akik hasonlóképpen vélekednek. Végül mintegy hatvanan társultak „egyéni gesztusához”.

A Kolozs megyei csendőrség a Mediafaxnak elárulta: Vîlcu Dumitru Cornelt 1200 lejre büntették engedély nélküli tüntetés szervezéséért és lebonyolításáért. A megbüntetett férfi közölte, ügyvédhez fordul az igazáért.   

Hirdetés