Elhitte, hogy változik az érettségi? Ne tegye!

Ez az a vizsga, amit mindig módosítanak, aztán mégsem.
Hirdetés

Az oktatási minisztériumnak országos felmérőkhöz, az érettségihez és a képességvizsgához való viszonyulása meghaladta bármely dél-amerikai szappanopera forgatókönyvének képtelen fondorlatosságát, és egyre inkább az angol fekete humort lehet benne felfedezni.

Mert hogyan is értékelhetnénk másként azt, hogy a szaktárca szerdán bejelentette, hogy változtat az országos felmérők menetén, pénteken viszont már arról informálta az érintetteket, hogy mégsem. Legalábbis egyelőre. Azaz elnapolja a módosítást egy évvel, hogy majd ráhozhassa a frászt a következő végzős évfolyamra is. Tehát

nem kell parázni, nem lesznek tesztkérdések az idei érettségin!

Ezt Petru Apostoaia, az Országos Diáktanács elnöke közölte, miután ez ügyben találkozott Rovana Plumb ideiglenes oktatási miniszterrel. A szaktárca, mint szokta, az előzetes egyeztetés helyett a módosításról szóló bejelentés után – mely mint mindig, most is villámcsapásként érte az érintetteket – hívta találkozóra a tanárok, diákok és szülők képviselőit, hogy az idei érettségi tételekről egyeztessen velük.

Ezeket előtte oly módon módosította, hogy 40 százalékban tesztkérdéseket tartalmazzanak. Mert, hangzott az indoklás, akkor objektíven lehet majd értékelni a válaszokat.

Miért, eddig nem volt objektív az értékelés?

– kérdezzük. A diákok képviselői is átlátnak a szitán, hiába kedvezne nekik a módosítás. Rámutattak: a szaktárca valójában csak mesterségesen szeretné javítani az évek óta kritikán aluli érettségi eredményeket. Hiszen teszt esetén sokkal könnyebben lemásolhatók egymástól a válaszok, mintha elemezni, érvelni kellene. És kozmetikázhatók az eredmények, melyekért nem kevés fejmosást kaptak az elmúlt években a bukaresti illetékesek.

Hirdetés