Fotó: Flickr.com
la revedere!
papmeli
2018. november 1. csütörtök, 16:19
Vannak, akik már csomagolnak!?

2019 júniusa az a dátum, amire már sokan várnak: amikor Svájc teljesen megnyitja munkaerőpiacát a román munkavállalók előtt. Ezt maga Klaus Johannis államfő jelentette be csütörtökön a svájci kollégájával, Alain Berset elnökkel közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatón.

A kantonok országa magas béreivel és életszínvonalával régóta vonzó nemcsak a román, hanem valamennyi kelet-európai munkavállaló számára, de Svájc 2012-ben korlátozta az újonnan csatlakozott országok állampolgárainak munkavállalását. A svájci Szövetségi Tanács idei döntése szerint a román és bolgár állampolgárokra vonatkozó korlátozó intézkedések 2019. május 31-ig érvényesek.

Utána szabad az út és várhatóan sokan fognak élni a lehetőséggel. A svájciak adatai szerint az alpesi országban jelenleg mintegy 30 ezerre tehető a román bevándorlók száma. Ezek zöme magasan képzett szakember, akik beilleszkedtek a svájci társadalomba, és Iohannis államfő úgy fogalmazott: azt is megkockáztatja, hogy a fejlődéséhez is hozzájárulnak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28716
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.