Jószomszédi iszony
béel
2018. október 30. kedd, 07:19
Bukarest szerényen egyetért az Európai Bizottság elnökének kissé furcsa elszólásával, miszerint Erdély elszakításának évfordulója európai ünnep.

Ha a szemforgató álfelháborodás olimpiai sportág lenne, a bukaresti politikum valószínűleg minden alkalommal a dobogó első három fokán végezne. Most éppen amiatt ment nagyot a román külügy, hogy Budapest finoman jelezte: sem a diplomácia, sem az elemi emberi jóérzés követelményeinek nem felel meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének kijelentése, miszerint az, hogy száz évvel ezelőtt Gyulafehérvárom románok egy csoportja egyoldalúan kimondta Erdély Romániához való csatlakozását, „európai ünnep”.

A bukaresti külügyminisztériumot a magyar ügyekben mérsékelten megértő, az ellenzéki pártokért viszont kritikátlanul rajongó G4Media hírportál kérdezte meg.

Nos, a román külügy egyetért és aggódik: előbbi Juncker kijelentésére vonatkozik, utóbbi pedig „a budapesti hatóságok retorikájára”.

E retorika a Krónika napilap pénteki összeállításában vált közismertté, amelyben több magyar politikus is bírálta az EB elnökének október 23-án, az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román államfő jelenlétében elhangzott beszédét, amelyben Juncker a „nagy román egyesülés” napját egész Európa ünnepének nevezte.

A román külügyminisztérium szemrebbenés nélkül tolja a sablonos hazugságokat, miszerint az Európai Bizottság elnökének üzenete annak a román államnak az európai szintű elismerése, amely

„az idők során hathatós, a legszigorúbb szabványokat is kielégítő” intézkedéseket hozott a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek érdekében.

Bukarest sietett szolidaritásáról biztosítani a csúnya magyar bácsik által bírált Junckert, kiemelve, hogy az EB elnöke a világháborúk után felépült európai jogrend – a regionális stabilitás és biztonság garanciája – tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta. Ugyanakkor aggodalmának adott hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt, amely „megkérdőjelezni látszik” az európai népek közti békéhez és megértéshez vezető erőfeszítéseket.

Leszögezik: Bukarest határozottan elutasít

„minden olyan próbálkozást, amely a román nemzet képviselőinek bátor, legitim, az Egyesült Románia 1918-as létrejöttéhez vezető, a wilsoni elveken alapuló” cselekedeteit bírálja. 

Ha valaki nem tudná: ezek azok az önrendelkezési elvek, amelyekkel elvileg minden európai nemzet élhetett, már rajtunk, magyarokon kívül.

„Románia az egység, tolerancia és a polgárai közti – etnikumuktól független – kölcsönös tisztelet szellemében ünnepli 2018-at, a Nagy Egyesülés centenáriumát, és elítél minden olyan üzenetet és kijelentést, amely etnikai gyűlöletet, vagy konfliktust szít” – zárul a román külügyminisztérium állásfoglalása.

A Krónikában Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a történelmi ismeretek hiányának tulajdonította Juncker kijelentését, amely szerinte csak ráerősít az „EB-elnök alkalmatlanságára”. Megszólalt Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is, aki szintén Juncker alkalmatlanságát ecsetelte a Krónikának. „Szíve joga, hogy Romániával együtt ünnepelje az ország centenáriumát, feltéve, ha nem próbálja meg kötelezővé tenni” – jegyezte meg a Krónikának Németh Zsolt.

Jean-Claude Juncker úgy vélekedett, hogy december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem az egész Európa ünnepe. „Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos” – jelentette ki az EB elnöke.

Arról az EB-elnökről van szó, aki – mint az köztudott – gyakran csinál nyilvánosan bohócot magából. És hát – sajnos – néha kiújul az isiásza, amitől arcán furcsa kifejezéssel meglehetősen bizonytalanul mozog.

 

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.