Felépülés helyett leépülés várja a betegeket a román kórházakban

Az egyre hiányosabb higiénia miatt 12 év alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma.
Hirdetés

A legújabb adatok a kórházban szerzett fertőzésekről igazolják tapasztalatainkat arról, hogy mintha évről évre egyre rosszabb körülmények lennének a romániai állami gyógyintézményekben. Az egészségügyi minisztérium nem verte nagy dobra, de egy parlamenti interpelláció miatt kénytelen nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzések számát. Míg 2005-ben 10 ezer 827 esetet vettek nyilvántartásba, addig 2017-re ez a szám már megközelítette a 20 ezret, egészen pontosan 19 ezer 607-et.

A legnagyobb növekedés az emésztőszervi betegek esetében történt: 949-ről 8019-re nőtt a gyomorrontások vagy más emésztőszervi bántalmak száma. Megugrott a vérmérgezések száma is, 246-ról 1304-re. A szaktárca azzal magyarázza a visszafejlődést, hogy a kórházak infrastruktúrája elavult, a régi épületek nem teszik lehetővé a fertőzések visszaszorításához szükséges jobb körülményeket, ezért – mint ismeretes – új regionális kórházak építését helyezték kilátásba. A minisztérium elismerte, hogy a fertőzéseket okozó kórokozók kiszűrésében és az esetek felügyeletében jelentős hiányoságokkal küszködnek.

Ne csodálkozzunk tehát, hogy aki csak teheti, az állami kórházak helyett inkább a magánkórházakban kezelteti magát. A gond csak az, hogy az egészségbiztosítási hozzájárulás kifizetése a körülményektől függetlenül kötelező.

Hirdetés