Illusztráció | A bukaresti égési sérültek kórháza
Betegségügy
Szerző: Főtér.ro
2018. október 27. szombat, 15:36
Az egyre hiányosabb higiénia miatt 12 év alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma.

A legújabb adatok a kórházban szerzett fertőzésekről igazolják tapasztalatainkat arról, hogy mintha évről évre egyre rosszabb körülmények lennének a romániai állami gyógyintézményekben. Az egészségügyi minisztérium nem verte nagy dobra, de egy parlamenti interpelláció miatt kénytelen nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzések számát. Míg 2005-ben 10 ezer 827 esetet vettek nyilvántartásba, addig 2017-re ez a szám már megközelítette a 20 ezret, egészen pontosan 19 ezer 607-et.

A legnagyobb növekedés az emésztőszervi betegek esetében történt: 949-ről 8019-re nőtt a gyomorrontások vagy más emésztőszervi bántalmak száma. Megugrott a vérmérgezések száma is, 246-ról 1304-re. A szaktárca azzal magyarázza a visszafejlődést, hogy a kórházak infrastruktúrája elavult, a régi épületek nem teszik lehetővé a fertőzések visszaszorításához szükséges jobb körülményeket, ezért - mint ismeretes - új regionális kórházak építését helyezték kilátásba. A minisztérium elismerte, hogy a fertőzéseket okozó kórokozók kiszűrésében és az esetek felügyeletében jelentős hiányoságokkal küszködnek.

Ne csodálkozzunk tehát, hogy aki csak teheti, az állami kórházak helyett inkább a magánkórházakban kezelteti magát. A gond csak az, hogy az egészségbiztosítási hozzájárulás kifizetése a körülményektől függetlenül kötelező.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28660
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.