Még az amerikai rakétapajzshoz vezető úton is nyerészkedni akart a deveselui polgármester

Az amerikai támaszponthoz vezető út építési engedélyének kiadását kötötte volna egy kis vesztegetéshez.
Hirdetés

Ha eddig nem tették volna meg, most aztán testközelből megtapasztalták az Egyesült Államok hadseregének illetékesei a romániai rögvalóságot. A dél-romániai Olt megyében található község, Deveselu eddig attól volt ismert, hogy ott találhatóak az amerikaiak által megépített NATO-rakétapajzs rakétaütegei, amelyek célja hivatalosan a tagállamok légterének védelme egy Közel-Keletről kiinduló rakétatámadás ellen, bár az oroszok ezt az állítást meglehetős szkepticizmussal kezelik.

Mondjuk: eddig erről volt ismert. Mert mostantól arról, hogy a település polgármestere gyakorlatilag nyerészkedni akart a NATO-rakétapajzs zavartalan működését biztosító útszakaszon. Kiderült ugyanis, hogy a Ion Aliman névre hallgató elöljáró mindaddig nem akarta kifizetni a községhez tartozó utak – köztük az amerikai támaszponthoz vezető 620 méteres útszakasz – felújításáért járó pénzt a munkálatok kivitelezőjének, amíg az bele nem egyezett, hogy a munkálatok értékének 5 százalékát visszacsorgatja a polgármester zsebébe.

Az útfelújítás összesen 9,2 millió lejbe került, ebből a támaszponthoz vezető út rehabilitációja 1,3 milliót kóstált.

A polgármester – még 2015-ben – 70 000 lejnyi kenőpénzt követelt.

Hirdetés

De hiába: nem hogy nem kapta meg az összeget, de most még a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is vádat emelt ellene.

Így húzzon ujjat bárki is az amerikai hadsereggel!

De mit keresnek az amerikai rakéták Deveselun?
Az európai NATO-rakétapajzs részeként egy kétoldalú megállapodás nyomán az Egyesült Államok elfogórakéta-ütegeket telepített a Deveseluban található katonai támaszpontra. A támaszponton egy Aegis SPY-1 radar és 24 SM-3 rakéta kapott helyet, a katonai eszközök 2015-ben váltak működőképessé.
Moszkva már évek óta azt hangoztatja: attól tart, hogy a rakétapajzs az orosz rakétaarzenál hatékonyságának csökkentését célozza. Washington viszont arra hivatkozott: az nem Oroszország ellen irányul, ha nem egy, a Közel-Keletről, konkrétan Iránból indított rakétatámadás kivédését szolgálja.
 

Hirdetés