A három évvel ezelőtti Colectiv-tragédia sem térítette észhez a klubtulajdonosok jelentős részét

Érthetetlen, hogyan lehet a 2015. október végén történtek után is tűzvédelmi engedély nélkül működni.
Hirdetés

Megdöbbentő statisztikát hozott nyilvánosságra az országos katasztrófavédelmi hatóság (IGSU): az országban jelenleg működő, a klubok kategóriájába sorolható közel 1200 szórakozóhely közül 280, vagyis közel egynegyedük nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel.

Úgy tűnik, a klubtulajdonosok jó részét a három évvel ezelőtti Colectiv-tűzvészből sem okultak, és az sem inti őket óvatosságra, hogy a tűzoltóság javaslatára az utóbbi három évben 117 szórakozóhely esetében végleges bezárást rendelték el, közel 350 klub működési engedélyét pedig ideiglenesen felfüggesztették.

Ez idő alatt az IGSU összesen közel 33 ezer ellenőrzést végzett nem csak lkulbokban, hanem bárokban, diszkókban, plázákban, turisztikai központokban és más, zsúfolt helyszíneken. Több mint 22 ezer bírságot szabtak ki mintegy 76 millió lej értékben.

A leggyakoribb tűzvédelmi szabálytalanságok között szerepel az elektromos hálózat illetéktelen bütykölése, a menekülési útvonalak és tűzcsapok nem megfelelő jelzése, a tűzoltási lehetőségek és eszközök, valamint a tűzvédelmi engedély hiánya.

A Colectiv-tűzvész az ország legnagyobb tragédiája volt az 1989-es forradalom óta
Három évvel ezelőtt, 2015. október 30-án este éppen a tűzvédelmi előírások megszegése miatt gyulladt ki a bukaresti Colectiv klub, ahol mintegy négyszáz fiatal nézte a Goodbye to Gravity rockzenekar lemezbemutató koncertjét. A klubhelyiséget gyakorlatilag megsemmisítő tűzvész úgy robbant ki, hogy a színpad szélén működésbe lépő tűzijáték szikrái meggyújtották a hangszigetelő szivacsot a terem egyik tartóoszlopán, a lángok pedig percek alatt elborították a helyiséget. Huszonheten a helyszínen meghaltak a lángokban vagy gázmérgezésben, a sebesültek száma meghaladta a száznyolcvanat. A halálos áldozatok száma utólag megduplázódott: a Colectiv-tűzvész összesen 64 fiatal nő és férfi halálát okozta.
A tragédiát követően három napos nemzeti gyászt rendelt el, a közfelháborodás nyomán kirobbant hatalmas utcai demonstrációk nyomán pedig november 4-én megbukott Victor Ponta kormánya.
Az ügyben indított büntetőpert három év után sem sikerült lezárni, sőt, nemrég kiderült, hogy a bíró nyugdíjba vonulása miatt – bár nem teljesen a nulláról – de újrakezdik a pert. A vizsgálat során kiderült, hogy a Colectiv helyiségeiben csak felületesen ellenőrizték a tűzvédelmi biztonságot.

 

Hirdetés