Sokánt!
Jean St'Ay
2018. október 24. szerda, 09:52
Ennyi bírságot kapni, ilyen abszurd módon… ilyet még nem láttunk. Eddig.

Tudják, hol van Gura Teghii? Mi se tudtuk, eddig. Kérem tisztelettel, Gura Teghii Buzău megyében van. Éldegélnek ott is az emberek, néha boldogan, néha nem. Az egyetlen, igazán mondénnak nevezhető legenda, amely a községhez kötődik: történt, hogy I. Károly román király gondolt egyet, és pont azon a környéken akart magának nyári rezidenciát építtetni. Igen ám, de amikor meginspiciálta a vidéket, ledobta magáról a ló. Az uralkodó rossz előjelként könyvelte el a balesetet, és végül Szinaján építette fel a Peleș kastélyt.

Mostanság viszont a község hirtelen felkerült a térképre. Méghozzá egy olyan sztorival, amely kapcsán a román médiában az agyhalálig ismételt „sokánt”, „hálucsinánt” és egyéb, hasonló kifejezések abszolút megállják a helyüket.

Az történt, hogy egy helybeli polgár hét év alatt összesen 440 darab bírságot kapott, mégpedig azért, mert nem fizetett úthasználati díjat. Hát, ebben még semmi különös nincs. Aki kihág, bűnhődjék, ugye. Aki sokszor kihág, az meg sokszor bűnhődjék. Igen ám, de van egy kis bökkenő. A helybeli polgár nem használta az utakat. Legalábbis az autójával nem. Persze, van neki autója, egy öreg Dacia, de azzal nem ment semerre. A kiszolgált gépkocsi az udvaron állt, többnyire tyúkok használták pihenő gyanánt.

Ennek megfelelően, a polgár ugyancsak meglepődött, amikor 2010-ben megkapta az első bírságot. Mégis, kifizette a büntit, mert – persze, már ez eléggé sokánt – a hatóságot tisztelni kell, az ilyen bírság pedig szégyellni való. Ám a nem kedves ajándéklevelek nem szűntek meg érkezni. Szinte menetrendszerűen. És lassan derengeni kezdett a polgárnak, hogy itt valami nincs rendben. Az autó, ugye, ott áll az udvaron. Ugyanakkor a büntilevélhez csatolva ott állt, hogy az ő saját rendszámával ellátott gépkocsi itt meg itt beleszaladt a megfigyelőkamerába, és megint henc, tizenegyes.

Elment a rendőrségre, szólt. A rendőrök a vállukat vonogatták, a bírságok pedig tovább érkeztek. Na, erre már a polgár ügyvédet fogadott. Ami szintén pénzbe került. Két ügyvédet is felemésztett, teljesen hiába. Ez már azért hálucsinánt, nem?

Végül a harmadik ügyvéd rántotta le a leplet a titokról, 2017-ben (!). Kiderült, hogy egy másik helybeli polgár a bűnös. A két polgár autójának rendszáma között egyetlen betű a különbség: az áldozaté I betűben végződik. A bűnösé viszont L betűben. Csakhogy… eltűnt az L betű vízszintes vonala. És I lett belőle.

Persze, hogy vizsgálatot indított a rendőrség. Persze, kiderült: az L betűs polgár kifizette az úthasználati díjat, vagyis nem hamisított, inkább gondatlan volt. Persze, hanyagság az egész. És persze, perel a kárvallott. Viszont hét éve ment rá a teljesen fölösleges és elég drága mulatságra.

A kérdés most már inkább az: ki a felelős azért, hogy ilyesmi előfordulhat? Ki nem tud megkülönböztetni egy kamerafelvételen egy 1300-as (piros) Daciát egy kék Logantól? És nyilván, az örök kérdés: mikor lesz végre némi rend a mioritikus hazában?

comments powered by Disqus
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.