Máramarosba is betette a lábát az afrikai sertéspestis

Ráadásul törvényszegéssel – gyanítják az állategészségügyisek.
Hirdetés

Kimutatták ma az afrikai sertéspestis vírusát a Máramaros megyei Jód egyik gazdaságában, ahol egy koca elhullt, két malac pedig betegség jeleit mutatta. Az állatokból tegnap vett mintákból a megyei állategészségügyi hivatal laboratóriuma ma kimutatta a sertéspestist, így a malacokat leölték, és biztonsági intézkedéseket vezettek be a településen:

  • korlátozzák az állatok, az állati és bizonyos növényi eredetű termékek és állatszállító járművek forgalmát,
  • közúti és gyalogos fertőtlenítő pontokat állítanak fel,
  • közúti ellenőrzőpontokat állítanak fel az állatszállítmányok szűrésére.
Mi több, a rendőrség is nyomozást indított, felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy az afrikai sertéspestis vírusa illegális állatkereskedelemmel került be a megyébe – írja a news.ro hírügynökség. Vagyis onnan hozhattak fertőzött állatot Máramaros megyébe, ahol már felütötte a fejét a vírus, ez pedig a járványmegelőzési törvény megsértésére utal.
 
Jód település Máramaros megye közepén található, miközben a megye nyugaton azzal a Szatmár megyével szomszédos, ahol már tavaly nyáron kimutatták a sertéspestist. Ha az állatorvosok és az állategészségügyi hivatal hatékonyan dolgozik, akkor nem lehetetlen korlátozni az egyébként nagyon fertőző vírus terjedését, így Szatmár megyéből másfél év alatt mindössze pár Bihar, illetve Szilágy megyei településre jutott át a fertőzés, Szilágy megyében ráadásul csak vaddisznóknál mutatták ki.
 
A vírus idén nyár elején jelent meg az ország másik felében, Tulcea megyében, ahonnan pár hónap alatt átterjedt tíz megyére a térségben.

Hirdetés