A kép forrása az Industria Carnii Facebook-oldala
Disznóság
szabot
2018. október 23. kedd, 21:02
Ráadásul törvényszegéssel – gyanítják az állategészségügyisek.

Kimutatták ma az afrikai sertéspestis vírusát a Máramaros megyei Jód egyik gazdaságában, ahol egy koca elhullt, két malac pedig betegség jeleit mutatta. Az állatokból tegnap vett mintákból a megyei állategészségügyi hivatal laboratóriuma ma kimutatta a sertéspestist, így a malacokat leölték, és biztonsági intézkedéseket vezettek be a településen:

  • korlátozzák az állatok, az állati és bizonyos növényi eredetű termékek és állatszállító járművek forgalmát,
  • közúti és gyalogos fertőtlenítő pontokat állítanak fel,
  • közúti ellenőrzőpontokat állítanak fel az állatszállítmányok szűrésére.
Mi több, a rendőrség is nyomozást indított, felmerült ugyanis annak a gyanúja, hogy az afrikai sertéspestis vírusa illegális állatkereskedelemmel került be a megyébe – írja a news.ro hírügynökség. Vagyis onnan hozhattak fertőzött állatot Máramaros megyébe, ahol már felütötte a fejét a vírus, ez pedig a járványmegelőzési törvény megsértésére utal.
 
Jód település Máramaros megye közepén található, miközben a megye nyugaton azzal a Szatmár megyével szomszédos, ahol már tavaly nyáron kimutatták a sertéspestist. Ha az állatorvosok és az állategészségügyi hivatal hatékonyan dolgozik, akkor nem lehetetlen korlátozni az egyébként nagyon fertőző vírus terjedését, így Szatmár megyéből másfél év alatt mindössze pár Bihar, illetve Szilágy megyei településre jutott át a fertőzés, Szilágy megyében ráadásul csak vaddisznóknál mutatták ki.
 
A vírus idén nyár elején jelent meg az ország másik felében, Tulcea megyében, ahonnan pár hónap alatt átterjedt tíz megyére a térségben.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28607
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.