Romániai gyerekek tízezrei legfeljebb ünnepek idején találkoznak a szüleikkel

Azoknak a szülőknek a gyerekeiről van szó, akik külföldön dolgoznak.
Hirdetés

Ismét szembesülhetünk azzal, mivel jár az „eperszedés” jelensége, vagyis az, hogy román állampolgárok milliói dolgoznak külföldön azért, hogy családjuk számára a körülményekhez képest normális megélhetést biztosítsanak: kiderült, hány gyerek találkozik emiatt alig a szüleivel.

Az Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság (ANPDCA) kimutatása szerint június végén 18 012 olyan gyermek volt az országban, akinek mindkét szülője külföldön dolgozik, ez 496-tal több, mint ahányat az első negyedév végén regisztráltak. 

Ezek közül 16 797 gyerekről a negyedfokú oldalági rokonságig bezáróan a hozzátartozók gondoskodnak, a többiek állami gondozásban vannak.

195-tel, 94 991-re nőtt azon gyerekek száma, akiknek legalább egyik szülője külföldön vállalt munkát.

Hirdetés

63 891 olyan gyerek van, akinek egyik szülője dolgozik külföldön (ez 896-tal kevesebb, mint a korábbi negyedév végén) és 13 088 olyan, aki egyszülős családban él, de a szülő nem az országban dolgozik.

Mint ismeretes, a becslések szerint mintegy hárommillió román állampolgár dolgozik külföldön. Közülük olyan egy-egy millió dolgozik Olaszországban és Spanyolországban, a többiek elsősorban Nagy-Britanniában, Németországban vagy Franciaországban.

Hirdetés