Illusztráció | Fotó: Pixabay
eurószkepticizmus
Timi
2018. október 17. szerda, 17:34
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.

Az Európai Unió (EU) tagállamai közül Romániában csökkent a legdrasztikusabban a lakosság unió iránti bizalma – derül ki az Európai Parlament által közzétett friss felmérésből. Eszerint a romániai lakosság 49 százaléka vélekedik pozitívan az EU-hoz való tartozásról, ami tíz százalékos csökkenést jelent az idei év áprilisához képest. Fontos adalék, hogy bár nőtt az euroszkepticimus, a romániai lakosság 65 százaléka nem támogatna egy kilépésről szóló népszavazást,

a Brexit mintájára megszervezendő Roexit támogatottsága legfeljebb 14 százalék lehetne.

A megkérdezettek 65 százaléka elismerte, hogy Romániának előnye származik abból, hogy EU-tagállam, 30 százalék viszont azt vallja, hogy semmi jót nem hozott az ország számára.

Hányan gondolják azt, hogy rossz az irány – százalékban kifejezve.
A sötétzöld idei szeptemberi, a világoszöld az idei április adat.

Összességében a felmérés készítői megállapították, hogy az EU-s lakosság 62 százaléka elégedett azzal, hogy országa az Európai Unió része, 68 százalék szerint hasznuk származik belőle. Ez az arány 1983 óta az egyik legmagasabbnak számít.

A felmérés romániai eredményére reagálva Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke aggodalmát fejezte ki. ebből az eredményből meg kellene érteniük az EU hivatalos szerveinek, hogy az unió állampolgárai számára fontos annak a tudata, hogy a szóban forgó intézmények értük dolgoznak. Az Európa-szerte egyre nagyobb hangsúlyt kapó nacionalista, szélsőséges, radikális pártok megjelenése szintén ebből a problémából eredeztethető, vélekedett Dragnea.

Arról Dragnea természetesen hallgat, hogy az utóbbi időkben éppen a kormánykoalíció volt az, mely bírálatokat engedett meg magának a jogállamiság romániai helyzete miatt aggódó Európai Parlamenttel, illetve az Európai Bizottsággal szemben.

Érdekesség: Magyarországon idén a megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy jó dolog az ország EU-tagsága. Tavaly még 50, négy éve pedig csak 30 százalék gondolkodott pozitívan az unióról. Magyarországon az EU-s átlagnál is többen (75 %) gondolják, hogy az országnak hasznos az uniós tagság. Ez az egy évvel korábbi felméréshez képest is növekedést mutat –akkor a megkérdezettek 72 százaléka gondolta pozitívnak hazánk EU-tagságát.  

A 2018-as Eurobarométer felmérés 2018. szeptember 8. és 26. között készült, amely során 27474, 16 év feletti európait kérdeztek meg személyesen a Kantar Public munkatársai az EU 28 tagállamában.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28534
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.