Mi ez? Kés?
Jean St'Ay
2018. október 16. kedd, 09:21
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.

Vegyük a dolgokat szépen, sorban. Ugye, köztudott, hogy 2019. január 1. és június 30. között Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Más szóval: a mioritikus haza diadalmasan belovagol az Unióba. Márpedig évezredek óta az a szokás, hogy a diadalmas belovagolók valamiféle jelképet visznek magukkal, egy szimbólumot, amely lehetőleg egy szempillantás alatt elmondja hordozóiról, hogy kicsodák is ők, identitást ad nekik, erőt, magabiztosságot, ilyesmiket áraszt magából.

Nos, Románia is akart magának egy ilyet. 2017-ben meg is hirdettek egy szimbólumversenyt, jó sokan be is neveztek, és végül egy bukaresti diáék terve nyert: a fenti képen látható stilizált dák farkas.

A minap aztán összeült a képviselőház és a szenátus állandó bizottsága, hogy eldöntsék: október 15-étől a soros elnökség lejártának időpontjáig minden külügyi vonatkozású dokumentumon, de az irodaszereken, protokollajándékokon, egyáltalán, bármely olyan tárgyon, amely valamilyen szinten a soros elnökséghez kapcsolódik, megjelenjen a dák farkas. Liviu Dragnea képviselőházi elnök szépen elmagyarázta, hogy a farkas Románia vizuális identitása.

És itt kezdődött az abszurdba hajló bizottsági komédia. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) megkérdezte a tisztelt bizottságot, nem lehetne mégis más jelképet, például Brâncuși Végtelen oszlopát használni, mert fennáll a veszély, hogy a farkast a románokon kívül nem érti a kutya se. Sőt, magát az állatot sem igazán lehet felismerni: inkább késre, vagy vízszintes lángra emlékeztet az ábra.

És máris jött a hab a tortára. A szenátus elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) sem ismerte fel a rajzban a farkast. És ezt be is vallotta. Idézzük: „Az az igazság, megmondom őszintén, hogy ránéztem a papíron levő jelképre, és nem értettem, mit ábrázol. Az imént magyarázta el egy kolléga: Te, figyelj, ez a dák farkas! Ja, tényleg! Hasonlít. Stilizált.”

Erre aztán Dragnea úr vicsorogni kezdett, mint a jelképen a farkas. Persze, mondta, lehet bármit fikázni, de a jelkép megváltoztatásának ötlete icipicit későn érkezett. Marad hát az a megoldás, hogy az összes állami intézmény szépen elmagyarázza odakint, az uniós prérin, mit is jelent ez a jelkép. Hirtelen elképzeljük, amint buzgó román politikusok hada magyarázza Brüsszelben: Látja? Nem, ez nem egy vibrátor. Ez a dák farkas. (Mi kérünk elnézést!)

A helyzet eget verő röhejességét az RMDSZ próbálta oldani, egy jól elhelyezett poénnal. Cseke Attila szenátor úr felkérte a tisztelt bizottságot, hogy a következő alkalommal hadd válassza az RMDSZ a román identitás uniós jelképét, és akkor minden a legnagyobb rendben zajlik majd. Végre, a bizottság is felnevetett, a jegyzőkönyv tanúságtétele szerint.

A roppant tanulságos vitát Șerban Nicolae PSD-s szenátor zárta, mégpedig azzal, hogy megkérdezte kollégáit: ugyanbiza, ők értik, mit jelent Franciaország soros EU-elnökségi jelképe? Vagyis ez:

Mire Tăriceanu úr lelkesen felkiáltott: Persze. Ez egy pajzs. És mi van rajta? De Gaulle orra!

Tisztelt Olvasó! A történet végén Önhöz fordulunk: Ön szerint mi látható Románia soros EU-elnökségi jelképén?

Utóirat helyett: aki esetleg egy komolyabb elemzésre kíváncsi az ominózus jelképről, olvassa el Horatiu Pepine vonatkozó írását.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28511
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.