Na, önök szerint folytatja az igazságügy-miniszter a hajtóvadászatot Kövesi ellen?

Ha a válaszuk nem, akkor gondolkodjanak még.
Hirdetés

Nagyon úgy tűnik, hogy Tudorel Toader igazságügy-miniszter (esetleg a több korrupciós ügyben is érintett Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, a kormány igazi feje) igencsak berágott Laura Codruţa Kövesire, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) idén, hosszas erőfeszítések árán leváltott volt főügyészére: egy nyilatkozata értelmében még új munkahelyéről, a legfőbb ügyészségről is kirúgatná.

Toader hétfőn este az Antena 3 hírtelevízióban elmondta: az igazságügyi törvényeket módosító hétfői kormányrendelet értelmében immár a legfőbb ügyészségen dolgozó ügyészek esetében sem csupán a szolgálati időt szabják feltételül ahhoz, hogy ott tevékenykedhessenek, hanem megfelelő képesítéssel is rendelkezniük kell.

Magyarán: hiába állt Kövesi főügyészként a korrupcióellenes ügyészség élén, ha amúgy a szakmai képesítése alapján jelenleg csak törvényszéki ügyészként dolgozhatna.

Toader elmondta, az új szabályozást azért tartotta fontosnak, mert a DNA és a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei esetében is szerepel a kritériumok között a megfelelő hosszúságú szolgálati idő mellett, hogy nem lehetnek ügyészek, ha korábban fegyelmi eljárás zajlott ellenük, megfelelően kell viselkedniük, és rendelkezniük kell a szükséges képesítéssel. Ez azonban a legfőbb ügyészségen eddig nem így volt, egyedül a szolgálati idő volt kritérium.

Mostantól viszont már az ott tevékenykedő ügyészektől is megkövetelik mindezeket. Vagyis ha kiderül, hogy Kövesi szakmai képesítése – avagy fokozata – jelenleg csupán arra jogosítja fel őt, hogy a törvényszéki ügyészségen dolgozzon, akkor repül a legfőbb ügyészségről, ahhoz ugyanis, hogy maradhasson, táblabírósági ügyészségi fokozat szükséges. A miniszter hozzátette: fogalma sincs, milyen fokozattal rendelkezik Kövesi. Azért gyanítjuk, hogy valami halvány sejtése mégiscsak lehet.

Hirdetés

Mint ismeretes, miután Klaus Iohannis államfőt az alkotmánybíróság kötelezte, hogy Toader javaslatára – aki fegyelmi okokra hivatkozott – menessze Kövesit a DNA éléről, Augustin Lazăr július 11-én a segítségére sietett, és kinevezte őt a legfőbb ügyészség képzési és ellenőrzési osztályára, ahol a 2016 és 2020 közötti időszakra kidolgozott korrupcióellenes stratégia gyakorlatba ültetése, valamint a korrupcióellenes stratégia naprakésszé tétele a feladata.

Ahogy a miniszter nyilatkozatait elnézzük, már nem sokáig.

Hirdetés