Nem rúgtak labdába a román jelöltek a belgiumi választásokon

A félszáz indulóból egy sem futott be.
Hirdetés

Előszeretettel indítottak román jelölteket is a pártok a vasárnap lezajlott helyhatósági választásokon Belgiumban. Ezek ugyanis újabb szavazatokat hoznak nekik. Azonban hiába a nem mindennapi meghívás, a partnerség utóbbiak számára nem volt jövedelmező: a mintegy 50 román jelölt közül egy sem szerzett mandátumot a helyi önkormányzatokban.

Ioana Banach, a belgiumi választásokon való részvételt propagáló DreptLaVot projekt vezetője szerint a kudarc fő oka, hogy a szavazatra jogosult belga állampolgároknak csupán 10 százaléka iratkozott fel a szavazólistákra. Az aktivista szerint a román jelölteket a belga pártok és a román civil szervezetek egyaránt támogatták. Előbbiek több száz szavazatot köszönhetnek nekik, a legtöbb voksot, 400-at a Brüsszelben induló Carmen Drăghici Hopârtean kapta.

A projekt vezetője hangsúlyozta, a megmérettetésen való részvételnek mégis van közvetett eredménye, hiszen a kampány során Belgiumban élő román közösség számos problémájára fény derült. Az őslakosok végre „tudomást szereztek” a román közösségről, felfigyeltek ezek gondjaira és elkezdődött egy párbeszéd a két csoport között. Banach szerint így a következő választásokon sokkal nagyobb lesz a román jelöltek támogatottsága.

A román jelöltek egyébként a Facebook közösségi portálon is intenzív kampányt folytattak, elsősorban a RomBel (Români în Belgia) nevű csoportban, mely több mint tízezer tagot számlál.

Hirdetés