Aki nem itt van, az hol van?
papmeli
2018. október 11. csütörtök, 19:55
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.

Mintegy hetvenezerre tehető azoknak a 2011-2012-ben született romániai gyerekeknek a száma, akik a lakossági nyilvántartásban ugyan még szerepelnek, a beiskolázási statisztikákban azonban már nem. Ők ugyanis az a generáció, amelynek tavaly és idén kellett volna elkezdeni az iskolát, de nem jelentek meg az első becsengetéskor. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint

az elmúlt két tanévkezdéskor az iskolaérett gyerekek mintegy egyharmada „hiányzott”,

ezek valószínűleg szüleikkel valamelyik nyugat-európai országba emigráltak és ott kezdték az iskolát. Hollétükre vonatkozóan nincs hivatalos adat.

Az INS szerint a 2011-es születési adatok alapján tavaly 196.242 gyereknek kellett volna elkezdeni az előkészítő osztályt, ezzel szemben 2017-ben ebben a generációban már csak 186.394 gyereket tartottak nyilván a hatóságok, azaz 9.848-cal kevesebbet. A 2017-2018-as tanévben ennél is jóval kevesebb, 156.170 kisgyereknek csengettek be először. Azaz 30.224 gyereket nem írattak iskolába szüleik, és mivel az oktatás 6 éves kortól kötelező, ekkora számnál kizárt, hogy iskolakerülésről lenne szó.

Hasonlóan szomorúak a következő évben születettekre vonatkozó statisztikák,

a 2012-es évben világra jött 201.104 gyerek közül jelenleg 182.842 hatéves kisgyereket tartanak nyilván az illetékes hatóságok, és minisztériumi adatok szerint ezek közül mintegy 171.000 kezdte el az iskolát idén. Tehát újabb közel 30 ezer kisgyereknek veszett nyoma.

Összességében tehát két év „terméséből” mintegy 70 ezer gyerek hiányzik, akik valószínűleg külföldön dolgozó szüleiket követve valamelyik nyugat-európai országban ültek be az iskolapadba. Az ENSZ adatai szerint mintegy 3,7 millió román állampolgár élhet külföldön, a Világbank sokkal magasabbra, 3 és 5 millió közöttire teszi az emigráltak számát. A romániai hatóságok ennél jóval kisebb, szépített adatokkal számolnak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28475
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.