Kit zavart annyira Erőss Zsolt emléktáblája, hogy flexszel indult az Oltár-kőre?

A Hargita megyei hegyimentők vezetője szerint a Neamț megyei hegyi csendőrök az elkövetők.
Hirdetés

Eltűnt az Erőss Zsolt emlékére állított gránittábla az Oltár-kőről – hívta fel a figyelmet Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője, akit a mesagerulneamt.ro idézett. A táblát 2013 nyarán állították fel, miután május óta semmi hír nem érkezett a Kancsendzöngán, leereszkedés közben eltűnt hegymászóról.

Öt évig háborítatlanul a helyén maradhatott az engedéllyel felszerelt plakett, pár nappal ezelőtt már csak a hűlt helyét és a felszereléskor használt csavarokat találták az arra mászó alpinisták. Fekete Örs a Neamț megyei hegyi csendőrökre gyanakszik, mivel szeptember 26-án ők állítottak zászlót az Oltár-kő tetején. Az alpinistákra nem jellemző ilyesmi, ráadásul a hegymászók nem hordoznak magukkal sarokcsiszolót (flexet) vagy áramgenerátort – jegyezte meg Fekete, aki panaszt fog tenni az ügyben.

Marius Gămănuț, a Neamț megyei hegyi csendőrség szóvivője azt nyilatkozta a sajtó érdeklődésére, hogy a centenárium alkalmából állítottak zászlót a Békás-szoros sziklatornyán. Elismerte, hogy a fémárbóc felszerelésekor a megfelelő szerszámokat használták, de senki nem emlékszik arra, hogy látták volna a gránittáblát. A szóvivő kételkedik abban, hogy a csendőrök szerelték volna le a táblát. Szerinte nem bizonyítható, hogy éppen aznap tűnt volna el, amikor a zászlót is állították, mivel nem valószínű, hogy valaki naponta ellenőrizte a meglétét.

Az Oltár-kő egyike volt az első csúcsnak, amit Erőss Zsolt meghódított, mindössze 13 évesen. Megmászása csak megfelelő felszereléssel, tapasztalt alpinisták számára lehetséges, ezért is érthetetlen, kit zavart annyira a tábla, hogy szerszámokat vigyen magával a mászáskor.

Hirdetés