Voks populi
béel
2018. október 7. vasárnap, 22:35
Még 25 százalékos sem volt a részvételi arány.

Hiába tartott két napig a család meghatározásának pontosításáról szóló alkotmányos népszavazás: a választópolgárok érdeklődésének hiányában nem jött össze az érvényességhez szükséges 30 százalékos részvételi arány.

A Központi Választási Bizottság (BEC) adatai szerint urnazáráskor, azaz este kilenckor csupán 20,41 százalékos volt a részvétel, vagyis teljesen mindegy, mi a végeredmény – a referendum ellenzőinek bojkottja miatt vélhetően az „igen” szavazatok lesznek többségben – az egész annyit ér, mintha meg sem rendezték volna.

A BEC szerint 3 731 704 polgár szavazott, ebből városon 1 829 816, falun 1 901 888.

Külföldön 121 118 polgár élt a szavazati jogával.

A kudarcos referendumot a politikusok a saját szájuk íze szerint magyarázták.

Codrin Ştefănescu, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) helyettes főtitkára szerint  a referendumot az ellenzék és Iohannis elnök bojkottálta, félretájékoztatta a lakosságot, ám az emberek ennek ellenére is nagy számban jelentek meg az urnáknál. Úgy vélte, a referendum nem politikai szavazás volt, hanem egy hárommillió román által aláírt levél következménye, amelyet senki nem vállalt fel politikailag. A PSD helyettes főtitkára ugyanakkor sérelmezte, hogy Klaus Iohannis államfő nem biztatta arra az állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, és ő maga is az utolsó percekben adta le a voksát, mintha „utálná azt, amiről az állampolgárok voksolnak”. 

Ludovic Orban, a népszavazást amúgy támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint az alacsony részvételnek az az oka, hogy Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kisajátította a referendumot.

Orban kifejtette, sokan azért nem jelentek meg az urnáknál, hogy ezzel „adjanak egy pofont Dragneának, vagy elkerüljék azt a helyzetet, hogy szívességet tegyenek Dragneának”.

Dan Barna, a szintén ellenzéki, de a népszavazást ellenző Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke arról beszélt: a referendum utáni Románia a 21. század Romániája. Szerinte a hétfői Románia pontosan megegyezik a pénteki, népszavazás előtti Romániával. „Tulajdonképpen a 21. század Romániája, az összes állampolgárával együtt, akik közül némelyek tradicionálisabbak, mások modernebbek, ismét mások informáltabbak, amilyen a társadalom” - mondta.

Egyúttal a kormány lemondását követelte, amiért az kidobott 40 millió eurót az ablakon.

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) tiszteletbeli elnöke szerint a sikertelen referendum annak a bizonyítéka, hogy a Román Ortodox Egyház – Szociáldemokrata Párt (PSD) páros nem képes irányítani a népakaratot.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerint alázattal és tisztelettel el kell fogadnunk a referendum eredményét, és a népszavazás lezárásával véget kell vetni a gyűlöletbeszédnek és a manipulációknak. 

„Jogi szempontból nem változik semmi: az alkotmány most sem engedélyezi az azonos neműek házasságát! A mi kötelességünk az, hogy visszaszorítsuk a gyűlöletbeszédet és a társadalmi megosztottságot. Racionális párbeszédre, a közösség számára közös érdeket jelentő kérdésekben pedig konszenzusra van szükségünk” – írta Asztalos Csaba a Facebookra. 

Mihai Gheorghiu, a népszavazást kezdeményező Koalíció a családért nevű ernyőszervezet vezetője azt mondta: a genderideológia elleni küzdelem folytatódik, mivel meg kell hallgatni négymillió polgárt.

Úgy vélte, akkor is elsöprő a szavazatok száma, ha nem sikerült elérni a népszavazás érvényességéhez szükséges közel hatmillió voksot.

 

 

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?