Választási csalás miatt aggódik az ellenzék

Nem értik, miért a jelenléti ív és nem a leadott voksok száma határozza meg, eléri-e a népszavazás a 30 százalékos érvényességi küszöböt.
Hirdetés
Választási csalásra adhat alkalmat a hétvégi népszavazás lebonyolítására kiadott sürgősségi kormányrendelet egyik bekezdése – jelezte tegnap az egyik közpolitikákkal foglalkozó civil szervezet, az Expert Forum. Főleg azzal együtt, hogy ezúttal nem ellenőrzik valós időben, internetre kötött táblagépekkel, hogy a szavazásra jelentkező polgár nem voksolt-e már korábban valahol, és most bárhol lehet szavazni.
 
Az ominózus cikkellyel épp a népszavazási részvételt rögzítő jegyzőkönyv űrlapját módosították, miközben a népszavazás azon áll vagy bukik, hogy elmegy-e voksolni a szavazati joggal rendelkező polgárok legalább 30 százaléka. A népszavazási részvételt eddig úgy számolták ki, hogy összeadták az Igen, a Nem és az érvénytelen szavazatok számát, most viszont a választói részvétel lehet nagyobb, mint a leadott szavazatok száma például az aláírt jelenléti ív alapján.
 
Azt, hogy valaki más aláírta-e (és így beszámolják-e a részvételbe) a választói névjegyzékben a saját nevünk melletti rubrikát, csak úgy állapíthatjuk meg, ha mi magunk is szavazunk, szimplán csak rápillantani az ívre nem lehet, válaszolta a Központi Választási Iroda az Expert Forum megkeresésére. Csalási kísérletet csak bizonyítékok alapján jelezhetünk, a szavazás hitelesítése után legtöbb 15 napon belül.
 

Az USR jó előre farkast kiált

A kormány ezzel a csalást bátorítja, sőt ez nem más, mint a kormányzó Szociáldemokrata Párt diverziója, amellyel a választási csalási gépezetét teszteli a következő politikai választásokra, kommentálta ma ezt az adminisztratív húzást a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).
 
Az ellenzéki párt közleménye szerint megtörténhet, hogy a listákon 8 millió megjelent szavazó szerepel majd, míg az urnákban ötmillió szavazat, amely nem érné el az érvényességi küszöböt. Mindenesetre az USR bízik a több mint 12 ezer választási megfigyelőjében, hogy időben észreveszik és jelzik az esetleges csalási kísérleteket.
 

A PNL a hatósághoz fordult

A nagyobbik ellenzéki párt is aggódik a részvételi adatok esetleges meghamisítása miatt olyan körülmények között, hogy a szavazókörzetekben ezúttal nem ellenőrzik online és valós időben a személyi igazolvány beszkennelésével, hogy a szavazópolgár nem voksolt-e már máshol. Épp ezért a liberálisok azt kérik a Központi Választási Hatóságtól, hogy kötelezze
  • a kiegészítő választói listára feliratkozókat, hogy saját felelősségre írjanak alá nyilatkozatot arról, hogy máshol nem szavaztak;
  • a szavazókörzeti elnököket, hogy csak ők kezeljék a kiegészítő választói névjegyzéket;
  • a szavazókörzetek munkatársait, hogy előre rögzített, tipizált űrlapon külön rögzítsék a szombat esti ideiglenes urnazáráskor az állandó, illetve a kiegészítő választói névjegyzék alapján voksolásra jelentkezettek számát.
Megjegyzik, hogy választási megfigyelőik feladatai közé tartozik, hogy másolatot kérjenek a szombat esti jelenléti jegyzőkönyvről, a vasárnap esti szavazatszámlálási jegyzőkönyvről, az állandó, illetve a kiegészítő választói névjegyzékről, hogy ellenőrizhessék a népszavazás tisztaságát.
 

A PMP már az elején kiborult,

amikor a kormány hozzálátott a népszavazás megszervezéséhez, és kitiltotta a referendum megfigyelői közül azokat a parlamenti pártokat, amelyek nem rendelkeznek saját frakcióval a törvényhozás mindkét házában. A Népi Mozgalom Pártjának szenátusi frakciója idén június elején szűnt meg két szenátor átigazolásával a PSD-be.
 

Hirdetés