Ráhozta a kamionokat Kisbácsra a 9 km-es új autópályaszakasz

A polgármester nyilvánosan is kétségbeesett, mert lebénult az ország egyik legnagyobb községe, Kolozsvár egyik alvóvárosa.
Hirdetés
Fuldoklik és lebénult Kisbács, kürtölte szét ma a 12 ezres nagyközség polgármestere, Ioan Florin Mureșan, és azonnali megoldást vár az országos közútkezelőtől, a Kolozs megyei prefektustól, Kolozsvár polgármesterétől és a megyei rendőrparancsnokságtól. 
 
A Kolozsvárral gyakorlatilag egybeépült településről eddig is idegcincáló stressztúra volt bejönni reggel a városba: tanévkezdés után legalább egy órába telik a pár kilométer az egyetlen közúton, amely összeköti a két települést, és amelyen reggelenként többezer felnőtt és gyermek igyekszik be kolozsvári munkahelyére vagy iskolájába. 
 
Miközben ezen az úton érkezik Zilah felől a Kolozsváron értékesített áru jelentős része, péntektől már erre kanyarodnak azok a soktonnás teherautók is, amelyek Torda felől érkeznek az észak-erdélyi autópályán, és Máramaros vagy Moldva felé tartanak Kolozsvár északi részén, a Muncii sugárúton át. Pénteken vették ugyanis használatba az autósok az 50 km-es autópálya újabb, közel tíz kilométeres szakaszát Gyalu és Magyarnádas között. Ez a szakasz Kisbács község, pontosabban Andrásháza mellett torkollik az E81-es országútba.
 
Ioan Florin Mureșan nyílt levelében azt állítja, jóval korábban figyelmeztette már az illetékes hatóságokat, mivel járhat az autópályáról érkező nehézgépjárművek Kolozsvár felé kanyarodása, de most be is következett: nagyobb lett a dugó, büdösebb a levegő, és nagyobb a balesetveszély, mivel a navigációs szolgáltatások is azt mutatják a sofőröknek, hogy Bácson keresztük gyorsabban térhetnek Máramaros és Moldva felé. A polgármester ezért azt kéri, 
  • korlátozzák az autópálya felől érkező forgalmat munkanapokon reggel hét és kilenc között;
  • már az autópálya Torda felőli végén irányítsák a Bányabükk – kolozsvári terelőút szakaszra az Apahida felé közlekedő nehézgépjárműveket.

A polgármester azt reméli, Kolozsvár polgármestere is társul a megoldáskeresésben, mert a megnövekedett forgalom szembemegy Emil Boc sokat hangoztatott elképzeléseivel az élhető városról.

Hirdetés