A PSD hadat üzent a civil szervezeteknek és a sajtónak

Az „okkult háttérhatalomtól” tartó, börtönviselt Dan Voiculescu ötletétől vezérelve törvénnyel tenné átláthatóbbá a nem kormányzati szervezetek és a sajtó pénzügyeit a PSD elnöke.
Hirdetés

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke parancsba adta a kormánynak: készítsen elő egy törvényt a nem kormányzati szervezetek (NGO) és a sajtó finanszírozási hátterének felülvizsgálatára. Vasárnap este a România TV-nek azt nyilatkozta, hogy nagyon sok szervezet külföldi támogatásból biztosítja működését, ezért szükség van az átláthatóságra. Szerinte éppen elég titkolózás van a titkosszolgálatok körül.

Amennyiben a civil szervezeteknek nincs rejtegetni valójuk, és törvényes úton kapnak támogatást, akkor nincs miért ellenezzenek egy ilyen törvényt. Ha a cégektől megköveteljük azt, hogy átláthatóan kezelje a kimenő és bejövő pénzügyeit, akkor miért nem várjuk el ezt mindenkitől? – tette fel a kérdést a PSD elnöke.

Nem ez az első alkalom, hogy Dragnea a NGO-k finanszírozási hátterét firtatja: 2017 januárjában, éppen a közfelháborodást és országos tüntetéseket kirobbantó 13-as számú sürgősségi kormányrendelet elfogadása kapcsán beszélt egy civil szervezeteket érintő rendelet szükségességéről.

De nemcsak a nem kormányzati szervezetek finanszírozása került Liviu Dragnea látókörébe, hanem az online sajtóé is. Dan Voiculescu, az Antena 3 börtönviselt alapítója vetette fel, hogy „konkrét intézkedésekkel” az online sajtó finanszírozását is átláthatóbbá kell tenni. Dan Voiculescut a G4Media.ro dühítette fel: egy blogbejegyzésben az „okkult háttérhatalom” sajtótermékének nevezte a portált, mely a románok megosztására irányuló érdekeket képvisel. Szerinte a kormánynak különleges figyelmet kell fordítania arra, hogy az említett portál és más okkult csoportok ne veszélyeztessék a román egységet. Liviu Dragnea pedig mélységesen egyetért ezzel. 

Az elhangzottak kapcsán több civil szervezet és sajtóorgánum is tiltakozását fejezte ki. Szerintük Dragnea arcátlanul lábbal tiporja és nyíltan fenyegeti az egyik legalapvetőbb demokratikus értéket: a sajtószabadságot. Egy közös nyilatkozatban emlékeztetnek arra, hogy már létezik egy törvény, mely a sajtó gazdasági tevékenységét ellenőrzi. A PSD célja a független újságírók megfélemlítése, és a független sajtóorgánumok kormányzati kontroll alatt tartása. Az állásfoglalást hat országos jelentőségű civil szervezet és mintegy harminc szerkesztőség, illetve újságíró írta alá.

Hirdetés