Sörhajókapitány
béel
2018. szeptember 28. péntek, 13:05
Teli szájjal gyalázza a kormányt, amiért visszavonta a román nyelv tanulását a magyar diákok számára kínszenvedéssé változtató rendeletet.

Emlékeznek még arra a  Traian Băsescu nevű volt államfőre, aki elnöki mandátuma idején rendszeresen járt a magyarlakta vidékekre, és – legalábbis szóban – számos gesztust tett a magyarok felé? Például 2007 augusztusában, amikor Kovászna városában arról beszélt: a magyar gyerekek számára idegen nyelvként kell tanítani a románt, hiszen ha ugyanúgy kezelik őket, mint a román anyanyelvű diákokat, akkor az életben nem fogják rendesen megtanulni a nyelvet.

Băsescu ezzel az elnökválasztáson és a menesztéséről szóló népszavazásokon is begyűjtötte a magyarok szavazatait, majd elnöki mandátumának lejárta után – mint aki jól végezte dolgát – új pártja, a Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben, szenátorként felpattant a soviniszta rollerre, és ott magyarozik teli szájjal, ahol éri.

 
Mint például most, annak kapcsán, hogy a kormány az RMDSZ követelésére visszavonta azt a miniszteri rendeletet, amely zömmel román anyanyelvű szaktanárokra bízta a román nyelv és irodalom oktatását a kisebbségi elemi iskolákban, szavatolva ezzel, hogy a diákok és a tanárok ne értsék egymást, így előbbiek képtelenek legyenek megtanulni románul.
 
Nos, a volt elnök szerint ez jó intézkedés volt, mivel a középfokú végzettséggel rendelkező, magyar iskolákban felkészített tanítók közül sokan nem ismerik kellőképpen a román nyelvet. 
 
„Ez azonban felbőszítette az RMDSZ-t, amely a PSD-vel karöltve agresszív romántalanító és elmagyarosító kampányt folytat a magyar kisebbség lakta régiókban. Elég volt, hogy az RMDSZ kezdjen el fenyegetőzni, és a nemzet áruba bocsátója, Dragnea, ráparancsolt Dăncilára, hogy vonja vissza a 2018/9-es rendelet vonatkozó cikkelyét. És a szövegrészt, amely azt szorgalmazta, hogy az ország minden állampolgára tanulja meg a román nyelvet, azonnal törölték”
 
– írta egy pénteki Facebook-bejegyzésben.
 
Ebben a volt államfő rámutat, „centenáriumi évben gyalázat eladni a román nyelvet”.
 
 
„Dragnea számára Románia egy piaci standdá vált, amelyen azt írja, hogy Itt minden eladó, kezdve a földgáztól a hadi felszereltségen át a miniszteri tisztségekig és a román nyelvig” – fogalmaz Traian Băsescu.
 
Akiről a következetesség szobrát a jelek szerint továbbra sem lehetne megmintázni, a magát aprópénzért – vagy szavazatokért – eladó, pofátlan balkáni politikusét viszont annál inkább.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28303
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.