Megérkezett a tél a hegyekbe, menteni kell a turistákat

Autósok rekedtek fent a Transalpinán a túl korán jött első hó miatt.
Hirdetés

A túl korán beköszöntő tél nemcsak a hatóságokat érte felkészületlenül, hanem az utasokat is: az éjszaka a hegyekben többfelé is fagypont alá zuhant a hőmérséklet és lehullott az első hó. A Transalpina például járhatatlanná vált a 10-15 centiméteres hóréteg miatt, mely egyes útszakaszokon jegesre fagyott.

Ezért több autós is kénytelen volt a Parângon áthaladó magashegyi úton, autójában tölteni az éjszakát, miután nem sikerült lejutni lakott területre. Az Agerpres szerint kilenc személy rekedt fent a hegyekben három autóban és egy kisbuszban. Kedden reggel a Gorj megyei hegyimentők keltek a segítségükre, mivel egyes gépkocsikban elfogyott az üzemanyag, így már fűteni sem tudnak, utasaikat pedig nyári öltözékben lepte meg az idei tél.

A hegyimentők elsősegélyben részesítik a rászorulókat, miközben az útügyi hatóság emberei a jeges útszakaszokat igyekeznek járhatóvá tenni. A téli útviszonyok miatt a magashegyi út egy részét lezárták a gépkocsiforgalom előtt.

Elkezdődött a hóeltakarítás kedd reggel a Transzfogarasi úton is, itt helyenként 10 centiméteres hóréteg alakult ki. A Brassó megyei útügyi igazgatóság Facebook-oldalán hívta fel az autósok figyelmét, hogy, ha arra vezet az útjuk, használjanak téli gumiabroncsokat.

Hirdetés

A Fogarasi-havasokban, a Bâlea-tónál 4 centiméteres a hóréteg, itt -5,4 Celsius-fokot mértek. De fagypont alá csökkent a hőmérséklet az éjszaka a Keleti-Kárpátokban lévő Csalhó-hegységben is, a Dochia menedékháznál reggel -4 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Beköszöntött a tél Kolozs megyébe is, a Vlegyászán már hétfőn délután szállingózni kezdtek az első hópelyhek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) jelentése szerint a korán jött tél nem lesz kitartó: bár a héten az ország egész területén lehűlés várható, szeptember utolsó napjaiban ismét nőni fognak a hőmérsékleti értékek, október első hetében pedig esőzésekre is kell számítani.

 

Hirdetés