Így szavazna az EMNP a család meghatározásáról szóló népszavazáson

A néppárt állásfoglalása nem igazán meglepő az azonos neműek közötti házasság megakadályozását célzó referendum kapcsán.
Hirdetés
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége azt javasolja az erdélyi magyar választópolgároknak, hogy vegyenek részt az október 6-7-i népszavazáson és szavazzanak igennel. 
 
Az EMNP vasárnapi közlése szerint a népszavazást az erdélyi társadalmi valóság és a történelmi egyházak mértékadó véleménye tudatában esélyként látják a család és a házasság intézményének megerősítésére. 
 
„A család és a házasság gyakorlatának európai válsága idején, a népszavazás egy lehetőség arra, hogy a létező társadalmi egyetértés mentén, a házasság, mint férfi és nő szabad akaratából létrejött közösség, alkotmányos védelmet kapjon”
 
– áll az állásfoglalásban.
 
Mint emlékeztetnek, a polgári törvénykönyv eddig is világosan körülírta a házasság intézményét, de Románia tartós politikai instabilitásának fényében fontosnak tartják, hogy a család alapját képező házasság intézménye alkotmányos megerősítést kapjon.
 
A párt közölte: a közelmúltban kialakított magyar mintát tartja mérvadónak. Fontosnak tartotta, hogy a nő és férfi közötti házasság megerősítése mellett, a bejegyzett élettársi viszony is kapjon törvényes státust, és a törvényhozás teremtsen tiszta, átlátható és világos jogi viszonyokat azok számára is, akik a bejelentett élettársi viszony intézményét választják.
 
„Keresztény és nemzeti értékeink alapján állva, közösségünk drámai fogyásának és az európai általános értékválság tudatában, arra kérünk minden szavazópolgárt, vegyen részt a népszavazáson és szavazzon igennel!”
 
– áll a párt országos elnöksége által kiadott állásfoglalásban. 
 
Mint ismeretes, az október 6-7-i népszavazás tétje, hogy az alkotmány egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy törvényt hozzanak az azonos nemű párok házasságáról.

 

Hirdetés