Ilyen nincs: az EU segített volna autópályát építeni, de a kormány nem kért belőle

Már csak egy kis szakasz hiányzik Rotterdam és Konstanca összekötéséből, de ez sem készül.
Hirdetés

A hollandiai Rotterdam az egyik, ha nem a legfontosabb nyugat-európai tengeri kikötő. Konstanca kisebb ugyan, de a kelet-európai térségben óriási a jelentősége. A két kikötőt a szárazföldön mintegy 2500 kilométer választja el egymástól, ez a szakasz azonban autópályán bejárható.

Vagyis hát részben, ugyanis a Nagyszeben és Piteşti közötti, nagyjából 150 kilométeres szakaszon nincs autópálya. Drámaibb megfogalmazásban:

Rotterdam és Konstanca között csak Szeben és Piteşti között nincs autópálya!

Aminek bizony óriási, európai jelentőségű következménye van közúti árufuvarozás tekintetében.

Corina Creţu regionális politikákért felelős európai biztos tette szóvá a napokban egy interjúban, hogy Bukarestnek igyekeznie kellene ennek a szakasznak a megépítésével. A jelenlegi állás szerint 2019 előtt nem lehet elkezdeni a munkálatokat, a projekt évek óta a megvalósíthatósági tanulmányok szakaszában van. Ráadásul a környezeti hatástanulmányok sem készültek el, ezek nélkül pedig az Európai Bizottság sem tud dönteni a sztrádaépítés társfinanszírozásról – mondta Crina Creţu.

Az igazi horrorsztori szereplője azonban a Marosvásárhely és Iaşi között Erdélyt Moldvával összekötő sztráda.

Creţu szerint ugyanis az egyelőre az előretervezés szakaszában levő mintegy 300 kilométeres autópálya megvalósíthatósági tanulmányát átvállalná az EB és 2021-ben el is kezdődhetne a tényleges építkezés. Vagyis Bukarestnek egyetlen vasába sem kerülne – ha akarná, ha lenne rá politikai szándék. A román kormány ugyanis valamilyen érthetetlen ok miatt nem akarja ezt és bejelentette, hogy a magánszféra bevonásával kezdené el a projektet.

Hirdetés