Ilyen a mioritikus pénzügyi forradalom: Románia utolsó az áfa-begyűjtés terén

Egész Európában. Mit is mondjunk: dübörög!
Hirdetés

Az Európai Bizottság a pénteki napon közzétett egy dokumentumot. Ebben a dokumentumban azt elemzik, hogy a tagállamokban milyen mértékben sikerült begyűjteni az áruforgalmi adót. Az adatok a 2016-os évre vonatkoznak.

És tessék: Romániának sikerült leküzdenie magát az utolsó helyre. Magyarán, rohadtul nem sikerült begyűjteni az áfát 2016-ban. Konkrétan: 10,96 milliárd eurót gyűjtöttek be, és 6,13 milliárd euró veszett el. Ez pedig elég nagy összeg, akárhonnan nézzük.

A begyűjtési deficit aránya 35,88 % volt, amellyel Románia „megelőzte” Görögországot (29,9 %) és Olaszországot (25,9 %). Ugyanakkor az átlagos uniós begyűjtési deficit 9,9 % volt.

Ja, és mindez azután történt, illetve nem történt, hogy 2016. január elsején Romániában 24 %-ról 20 %-ra csökkent az adó, amely intézkedéstől többek közt azt remélték az illetékesek, hogy a csökkentés megnöveli az adózási kedvet. Hát, nem növelte meg. Bár, ezek szerint a begyűjtésben is akadtak hibák.

Hirdetés

Igaz, a jelenleg kormányzó PSD-ALDE szövetség nyugodtan vonogathatja a vállát a dokumentum láttán, hiszen ők, úgymond, csak 2016 végén kerültek kormányra. Ráadásul levontak még egy százalékot az áfából, amely így 19 százalékos lett, 2017 január elsejétől. Kíváncsian várjuk a jövő évi elemzést.

Ja, akinek kedve van hozzá, itt beleolvashat a dokumentumba.

Hirdetés