Fotó: spitalulconstanta.ro
Beteg ötlet
Szerző: Főtér.ro
2018. szeptember 16. vasárnap, 14:52
Nem úgy gondolta Eugen Teodorovici, hogy a szegényebbek szerényebb egészségügyi ellátást kapjanak, hanem a gazdagoknak legyen lehetőségük az extrákra.

Pontosította Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az egészségügyi ellátási rendszer esetleges módosításával kapcsolatos korábbi nyilatkozatát. A tárcavezető szombaton azt mondta, arra gondolt, amikor szolgáltatáscsomagokat emlegetett, hogy a biztosítottnak legyen lehetősége kiegészítő szolgáltatásokat kérni az alapellátás mellé.

„Nyilatkozatomban arra utaltam, hogy az egészségügyi alapok jobb kezelésére és ezáltal az orvosi szolgáltatások javítására van szükség, semmiképpen sem a társadalmi egyenlőtlenségek fokozására. Úgy vélem, jövedelemtől függetlenül minden román állampolgárnak részesülnie kell az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagjából. Kijelentésemben a bővített csomagokra utaltam, arra, hogy minden biztosítottnak legyen lehetősége belefoglalni különféle kiegészítő szolgáltatásokat” – magyarázta Teodorovici, aki a különféle fogászati szolgáltatásokat, öregkori vagy rokkantsági ellátást és a gyógyszerköltségek fedezését említette példaként.

A pénzügyminiszter ötlete saját párttársai részéről is heves ellenkezést váltott ki. Petre Florin Manole képviselő szombaton egy Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, Teodorovici elképzelése diszkriminációhoz vezetne. Az intézkedés – állítja Manole – gazdasági és társadalmi szempontból is elhibázott lenne, hiszen fokozná a gazdagok és szegények közötti egyenlőtlenséget.

Petre Florin Manole – aki a képviselőház diszkriminációellenes albizottságának elnöki tisztségét is betölti – bejegyzésében hangsúlyozza még, Románia Alkotmánya szavatolja az egészség védelméhez való jogot, az egészségügyi törvény pedig világosan leszögezi, hogy a romániai egészségügyi rendszer a méltányosság, az egyetemesség és a szolidaritás, nem pedig a vagyoni cenzus elvére épül.

„Ami engem illet, szociáldemokrata párti törvényhozóként sosem fogok támogatni egy ilyen intézkedést” – írja még bejegyzésében a képviselő.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Nicolae Bănicioiu képviselő, a Ponta-kormányok egészségügyi minisztere is, aki szerint az intézkedés még nagyobb káoszt okozna a rendszerben.

Corneliu Florin Buicu szociáldemokrata párti képviselő, az alsóház egészségügyi bizottságának elnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a kiegészítő szolgáltatásokra gondolt, amikor az egészségügyi ellátási rendszerrel kapcsolatos esetleges módosításokról beszélt.

Buicu azt írta, sokan rosszul értelmezték Teodorovici-nak a témával kapcsolatos nyilatkozatát, ezért pontosításokra van szükség. A képviselő szerint a miniszter arról beszélt, hogy az állam által biztosított egészségügyi szolgáltatások alapcsomagja mellé egyéb kiegészítő csomagok kerülhetnek, amelyek magukban foglalhatnak például különféle fogászati szolgáltatásokat, időskori ellátást vagy fokozott kényelmi körülmények közötti ellátást.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28158

Beérkezett trackbackek

Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.