Magyarázkodik a pénzügyminiszter, miután felkavarta az állóvizet az egészségügy kapcsán

Nem úgy gondolta Eugen Teodorovici, hogy a szegényebbek szerényebb egészségügyi ellátást kapjanak, hanem a gazdagoknak legyen lehetőségük az extrákra.
Hirdetés

Pontosította Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az egészségügyi ellátási rendszer esetleges módosításával kapcsolatos korábbi nyilatkozatát. A tárcavezető szombaton azt mondta, arra gondolt, amikor szolgáltatáscsomagokat emlegetett, hogy a biztosítottnak legyen lehetősége kiegészítő szolgáltatásokat kérni az alapellátás mellé.

„Nyilatkozatomban arra utaltam, hogy az egészségügyi alapok jobb kezelésére és ezáltal az orvosi szolgáltatások javítására van szükség, semmiképpen sem a társadalmi egyenlőtlenségek fokozására. Úgy vélem, jövedelemtől függetlenül minden román állampolgárnak részesülnie kell az egészségügyi szolgáltatások alapcsomagjából. Kijelentésemben a bővített csomagokra utaltam, arra, hogy minden biztosítottnak legyen lehetősége belefoglalni különféle kiegészítő szolgáltatásokat” – magyarázta Teodorovici, aki a különféle fogászati szolgáltatásokat, öregkori vagy rokkantsági ellátást és a gyógyszerköltségek fedezését említette példaként.

A pénzügyminiszter ötlete saját párttársai részéről is heves ellenkezést váltott ki. Petre Florin Manole képviselő szombaton egy Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett, Teodorovici elképzelése diszkriminációhoz vezetne. Az intézkedés – állítja Manole – gazdasági és társadalmi szempontból is elhibázott lenne, hiszen fokozná a gazdagok és szegények közötti egyenlőtlenséget.

Petre Florin Manole – aki a képviselőház diszkriminációellenes albizottságának elnöki tisztségét is betölti – bejegyzésében hangsúlyozza még, Románia Alkotmánya szavatolja az egészség védelméhez való jogot, az egészségügyi törvény pedig világosan leszögezi, hogy a romániai egészségügyi rendszer a méltányosság, az egyetemesség és a szolidaritás, nem pedig a vagyoni cenzus elvére épül.

„Ami engem illet, szociáldemokrata párti törvényhozóként sosem fogok támogatni egy ilyen intézkedést” – írja még bejegyzésében a képviselő.

Hirdetés

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Nicolae Bănicioiu képviselő, a Ponta-kormányok egészségügyi minisztere is, aki szerint az intézkedés még nagyobb káoszt okozna a rendszerben.

Corneliu Florin Buicu szociáldemokrata párti képviselő, az alsóház egészségügyi bizottságának elnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a kiegészítő szolgáltatásokra gondolt, amikor az egészségügyi ellátási rendszerrel kapcsolatos esetleges módosításokról beszélt.

Buicu azt írta, sokan rosszul értelmezték Teodorovici-nak a témával kapcsolatos nyilatkozatát, ezért pontosításokra van szükség. A képviselő szerint a miniszter arról beszélt, hogy az állam által biztosított egészségügyi szolgáltatások alapcsomagja mellé egyéb kiegészítő csomagok kerülhetnek, amelyek magukban foglalhatnak például különféle fogászati szolgáltatásokat, időskori ellátást vagy fokozott kényelmi körülmények közötti ellátást.

Hirdetés