jóvanazúgy
fsandor
2018. szeptember 14. péntek, 13:14
Mert a könyveket nem sikerült időben lefordítani németre.

Amikor az ember azt hiszi, hogy minden elképzelhető pancserség, nemtörődömség és hanyagság megmutatkozott már a romániai közoktatásban, jön még egy adag, nehogy lenyugodjunk.

A temesvári Nikolaus Lenau német tannyelvű iskolában ugyanis román nyelvű tankönyveket kapott több száz 2-7. osztályos diák. Az ok egyszerű: nem sikerült lefordítani német nyelvre a tankönyveket. Elena Wolf iskolaigazgató szerint csak a nyár folyamán kezdődött el a fordítás.

Csakhogy a tankönyveket már korábban meg kellett rendelni, így az iskola vezetése kénytelen volt román nyelvű könyveket igényelni, a semminél az is jobb-alapon. Az igazgató elmondta: lassan szotyognak a német tankönyvek, ahogy elkészülnek.

Súlyosabb – mondta Elena Wolf –, hogy például a nyolcadikosok és kilencedikesek évek óta román nyelvű tankönyvből tanulják a matematikát, mivel német változat egyszerűen nem létezik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28141
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.