Miközben a szaktárca szórja a pénzt, Hargita megyében válságban a szociális ellátás

Nincs pénz az alkalmazottak fizetésére, az egyes intézmények bentlakóinak élelmezésére, és hamarosan a gyermekvédelmi központok működtetésére sem.
Hirdetés

Válsághelyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC), sem az alkalmazottak bérére, sem a felnőttvédelmi szolgáltatást nyújtó központok működtetésére nincs már pénze az intézménynek.

Elekes Zoltán igazgató közlése értelmében a források hiánya miatt jelen állás szerint nem tudják biztosítani a 790 alkalmazott októberi, novemberi és decemberi fizetését, a felnőttvédelemmel foglalkozó központok fűtésére és élelemmel való ellátására szánt alapok is elfogytak, a gyermekvédelmi központok működtetésének költségeit pedig legfeljebb egy hónapig tudják még fedezni. Amennyiben nem egészítik ki az intézmény költségvetését,

kénytelenek lesznek ismét adományokból gazdálkodni,

ahogyan az 2017 második felében is történt – figyelmeztetett Elekes.

A költségszintek aktualizálása jelentené a megoldást az évente ismétlődő problémára. Két éve kérik ezt az illetékes minisztériumtól, s bár ígéreteket kaptak, nincs politikai akarat a megvalósításra, mondta az igazgató.

Elekes Zoltán rámutatott, „cinikus helyzet” állt elő, hiszen a munkaügyi minisztérium a szociális felügyeleten keresztül az alkalmazottak számának növelését kéri az intézménytől – ellenkező esetben kilátásba helyezte a különféle akkreditációk visszavonását –, azonban nem biztosítja a pénzforrást ehhez. Hasonlóképpen a munkaügyi minisztérium nagylelkűen megítéli a különféle pótlékokat, vakációs jegyeket, az ezekhez szükséges pénzt viszont nem biztosítja. „Ha vakációs jegyeket is adtunk volna, már egy hónappal ezelőtt, pótlékokkal pedig már két hónappal ezelőtt kimerült volna a bérkeret” – magyarázta.

Hirdetés

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság

tavaly augusztusban is hasonló gondokkal küszködött,

egy ideig magánszemélyek, cégek adományaiból és a megyei tanács által kiutalt összegekből működtették a központokat. Akkor a gyermekvédelmi hálózatban dolgozók sztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket, végül a kormány novemberben tízmillió lejt utalt ki az intézménynek.   

Hirdetés