Fotó forrása: www.dgaspchr.ro
Nincstelenség
Timi
2018. szeptember 14. péntek, 19:14
Nincs pénz az alkalmazottak fizetésére, az egyes intézmények bentlakóinak élelmezésére, és hamarosan a gyermekvédelmi központok működtetésére sem.

Válsághelyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC), sem az alkalmazottak bérére, sem a felnőttvédelmi szolgáltatást nyújtó központok működtetésére nincs már pénze az intézménynek.

Elekes Zoltán igazgató közlése értelmében a források hiánya miatt jelen állás szerint nem tudják biztosítani a 790 alkalmazott októberi, novemberi és decemberi fizetését, a felnőttvédelemmel foglalkozó központok fűtésére és élelemmel való ellátására szánt alapok is elfogytak, a gyermekvédelmi központok működtetésének költségeit pedig legfeljebb egy hónapig tudják még fedezni. Amennyiben nem egészítik ki az intézmény költségvetését,

kénytelenek lesznek ismét adományokból gazdálkodni,

ahogyan az 2017 második felében is történt – figyelmeztetett Elekes.

A költségszintek aktualizálása jelentené a megoldást az évente ismétlődő problémára. Két éve kérik ezt az illetékes minisztériumtól, s bár ígéreteket kaptak, nincs politikai akarat a megvalósításra, mondta az igazgató.

Elekes Zoltán rámutatott, „cinikus helyzet” állt elő, hiszen a munkaügyi minisztérium a szociális felügyeleten keresztül az alkalmazottak számának növelését kéri az intézménytől – ellenkező esetben kilátásba helyezte a különféle akkreditációk visszavonását –, azonban nem biztosítja a pénzforrást ehhez. Hasonlóképpen a munkaügyi minisztérium nagylelkűen megítéli a különféle pótlékokat, vakációs jegyeket, az ezekhez szükséges pénzt viszont nem biztosítja. „Ha vakációs jegyeket is adtunk volna, már egy hónappal ezelőtt, pótlékokkal pedig már két hónappal ezelőtt kimerült volna a bérkeret” – magyarázta.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság

tavaly augusztusban is hasonló gondokkal küszködött,

egy ideig magánszemélyek, cégek adományaiból és a megyei tanács által kiutalt összegekből működtették a központokat. Akkor a gyermekvédelmi hálózatban dolgozók sztrájkkal fejezték ki nemtetszésüket, végül a kormány novemberben tízmillió lejt utalt ki az intézménynek.   

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28148
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.