felszállóágon
Timi
2018. szeptember 14. péntek, 17:41
Nem légből kapott a brassói reptér 2020-as átadási határideje: hamarosan kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre.

A Brassó Megyei Tanács 22 millió eurót költ a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér háromszintes, 11 ezer négyzetméteren elterülő utastermináljának felépítésére. A létesítményt vasbeton szerkezetből és üvegfalakból építik, alagsorában zajlik majd a poggyászkezelés, a földszinten pedig az utasbeszállás, melynek gördülékenységét 10 iroda fogja biztosítani.  Az emeletre a biztonsági- és útlevél-ellenőrzést és a beszálló kapukat tervezik. Vámmentes üzletek a földszinten és az emeleten egyaránt lesznek.

A műszaki tervek három hónapon belül meglesznek, ősszel kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre, amire másfél évet szánnak. A tervek szerint a légikikötő pályái egyszerre három utasszállító repülő befogadására lesznek alkalmasak, ennek alapján évi 1 millió utassal számolnak, de a moduláris tervezésnek köszönhetően a reptér alacsony költségekkel könnyen bővíthető. A leendő utasterminál érdekessége, hogy az erdélyi gótikus építészetre jellemző, és a Fekete templom mintáját követő csúcsívekkel lesz díszítve. 

Adrian Veştea megyei tanácselnök szerint mivel az építkezés finanszírozása biztosítva van, tartható a kitűzött 2020-as átadási határidő.

A Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér 2850 méter hosszú, 45 méter széles kifutópályája még 2014-ben elkészült. A beruházás teljes értéke 57,5 millió euró.

Felépítésére hosszú évek óta vár nemcsak Brassó, hanem a három székelyföldi megye is, hiszen a turizmus fellendítésének reményét fűzik a megvalósításhoz. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28146
Létezik-e szerelem első látásra, működhet-e a távkapcsolat, számít-e a korkülönbség, áthidalható-e a hűtlenség? – keressük a választ Szabados Andrea párterapeutával. A párkapcsolatok nem működnek maguktól, figyelmeztet, ezért jobb beszélni róla.
Az állami bányavállalatnak elege lett abból, hogy ide járnak a katasztrófaturisták fotózkodni.
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.